2010. február 28., vasárnap

Fészekodú készítés III.

 Nyitott fészekodú -
Vörösbegynek és ökörszemnek

Az előző fészekodúhoz képest csak annyi az eltérés, hogy az odú elejét félig zárttá tesszük. Így a madarak továbbra is jól kilátnak, de védettebbnek érzik magukat. Ezeket az odúkat szeretik a vörösbegyek és az ökörszemek. Két méteres magasságban védett helyre kihelyezve bizonyosan elfoglalják majd, hogy tojásaikat kiköltsék és fiókáikat felneveljék.  

A kép forrása: MME

2010. február 27., szombat

Fészekodú készítés II.




Nyitott fészekodú
Házi rozsdafarkúnak, rigóknak...

A nyitott fészekodúkba mérettől függően, előszeretettel fészkelnek a házi rozsdafarkúak, a szürke légykapók és a feketerigók, de más énekesmadarak is elfoglalhatják, mint például a vörösbegy és az ökörszem. Én egy 15x 15 cm alapterületű és 20 cm magas etetőt készítettem, mely méret több madárnak is megfelel. 



Kihelyezés: a megszokott fészkelőhelyekhez hasonló területre tegyük a háznak, a kertnek azon részére, ahol a madár normál körülmények között is költene. Pl. a házunk gerendáin, párkányain rakja fészkét a házi rozsdafarkú. Nem minden esetben népesítik be már az első évben a madarak, de számos faj évente több fészekaljat rak, így nyár közepéig reménykedhetünk. 


Sok sikert az elkészítéséhez és benépesítéséhez!

2010. február 26., péntek

Búbos pacsirta

Nem a kertek megszokott madara, sőt az etetőkre se jár, de télen a házak környékén azért fel-fel bukkan. A puszták madarának tartják, de a istállók környékének gyakori madara. Ezért is örültem egy kedves barátom levélben küldött képének, melyet a házuk kerítésén üldögélő pacsirtáról készített. A kép a nagy hóesései napok egyikén készült.

"Bekerült a kedvenceim közé"

2010. február 22., hétfő

Balkáni gerle az ablak elött.

Ez a kedves balkáni gerle ücsörgött az ablak előtti bodza bokor egyik kényelmesnek vélt ágán. Nem tudtam nem lefényképezni.

2010. február 21., vasárnap

Bár a tél...

Bár a tél még éjszaka (remélhetőleg) egy utolsót próbálkozott, ma reggelre igazi tavaszi hangulat fogadott minket. Ragyogó napsütés és csodálatos madárcsicsergés. A madarak jelenlétére nem az etetői nyüzsgés, hanem a szívet melengető madárdalok utaltak. Tegnap délután sikerült néhány éhes szájat még megörökítenem, sajnos egyre ritkábban keresik majd fel etetőinket. Ideje az odúk készítését folytatni.A kék cinegéket küldöm minden kedves olvasómnak!

A tavasz újabb jelei.

Újabb jelét adta az ébredő természet. Tegnap vendégségben voltunk kedves barátainknál Gödöllőn, ott sikerült lencsevégre kapnom a katicákat és a bodobácsnak tűnő bogarat.

A katicák Ági olvasóm szerint Harlekin katicák, melyek veszélyeztetik a nálunk élő fajokat. Utána néztem IGAZ! Az egész világon elterjedőben az emberi beavatkozásoknak köszönhetően!!

2010. február 20., szombat

Zöldike a tavasz hírnöke

Ajánlva Pepi kedves olvasómnak!

Zöldike már februárban az első enyhébb napokon elkezdi tavaszhívogató nászénekét. Ezalatt , karnyújtásnyira az örökzöld bokrok, fák sűrű ágai  között a tojó építi utódaik számára nem túl művészi fészkét. Fészek építő, így a fészekodut nem foglalja el, de néhány örökzöld ültetésével néhány év alatt, rábírhatjuk, hogy a kertünkbe fészkeljen. 


Már márciusban lombosodás előtt megkezdi első fészkelését az első madarak között. A hím költési időben gyakran énekel egy-egy magas ágon és segít a tojónak fészekanyagot gyűjteni.A költés befejeztével az éneklés alábbhagy, de a pár hamarosan  elkezdi következő fészkét építeni.  A kotlási idő közel egy hét és a fiókák ugyanennyi idő elteltével ki is repülnek. Akár 3-szor is költhetnek egy évben.

A tavasz érkezésének...

A tavasz érkezésének 5 érzékelhető jele. (várom a további pontokat)


1. Olvad a hó.
2. Egyre kevesebb madár keresi fel etetőinket.*
3. A madarak nem csak dermedten ülnek az ágakon, hanem tavaszi éneküket is egyre sűrűbben hallatják.
4. Meleg érzet tölti el az embert.
5. Másképp süt a nap!?

*Ez is azt mutatja, hogy a madarak csak szükség esetén keresik fel az etetőket, elsődlegesen a természetes módon és helyen megszerzett táplálékot fogyasztják.

2010. február 16., kedd

A legtöbb olvasóm...

Újra a kék cinege!!   Melyik madár tollába bújnék szavazás végeredménye.

A legtöbb olvasóm a kék cinege tollába bújna ha tehetné. Lehet valami igazán lenyűgöző kis kedvencünkben, mivel nekem is az egyik kedvencem, bár én a második helyezett vándorsólyom ruháját ölteném magamra  A képzeletbeli dobogó harmadik helyére az énekes rigó állhatna.

2010. február 15., hétfő

Fészekodú készítés I. rész.


Fészekodú szűk röppnyílással, kékcinegének! 

A kék cinegék az úgynevezett "A" típusú odúkat előszeretettel elfoglalják, ha azt számukra megfelelő helyen találják. Ezek az odúk a legkisebb madárfajoknak készülnek. Röpnyílása 27-28 mm legyen, mérete kb.12x12 cm-es alappal és 20 cm magassággal  rendelkezzen. Kertünkben 3-4 méteres magasságba helyezzük nyugodt, védett helyre, ahol biztonsában érzik magukat. Vigyázzunk, hogy egyéb házi kedvenc ne férhessen hozzá!   A dekorálásnál pedig csak a saját fantáziánk szabhat határt. 
Lényeges, hogy az etető nyitható legyen a költés utáni takarítás végett!!

2010. február 14., vasárnap

Etetői hangulatjelentés XI.


Kellemes napsütés +2-3 fok "meleg" idővel nyitott e februári vasárnap. Szárnyas kedvenceink már a hajnali fényekkel ébredtek és érkeztek az etetőkre. Ma nálunk a tengelicek napja volt, létszámban a széncinegéket is felülmúlták. Az erdei pintyek órákat töltöttek a fák alatt, élelem után kutatva, Angie kutyánk néha meg-meg zavarta őket, de hamar visszatértek a védelmet biztosító ágakról.

2010. február 13., szombat

Hó itt, hó ott! ..és itt a hétvége.

Dunántúlon rendkívüli hóhelyzet, nálunk 40 cm olvadás és locs-pocs.
















Az elmúlt napokban Gödöllő és környékén a vastag hótakaró jelentős olvadásnak indult. Az éjszakai fagypont körüli hőmérsékleteket, nappali 2-3 fok követi. Ennek ellenére szombaton egész nap jelentős létszámban érkeztek a madárvendégek a kertünkbe. Mammkáéknál nádi sármány, nálunk erdei pinty és társai tették tiszteletüket az etetőinken. Reggel egy mezei veréb az etetőn kifejlődött, de már olvadó jégcsapon  oltotta szomját.  A lányokkal készített nagy etetőt áttettük az almafára, amely jó ötletnek bizonyult. A verebek nem szórták szanaszét a magokat, mint azt a kútnál tették. Az alsó képen az általuk létrehozott helyzet látható. A fészekodúk készítése folyamatban. Zsófi lányomtól kölcsön kért fényképezővel sikerült néhány pillanatot megörökíteni.

2010. február 9., kedd

Fészekodú készítés és kiválasztása



"Ahány madár annyi szokás" mondá a közmondás és ez nem véletlen. A madarak fészkelésben, étkezésben, viselkedésben és még sorolhatnánk, hány dologban  más és más szokással bírnak.
Miért is kezdem ezekkel a gondolatokkal?
Szerintem az első és igazán lényeges kérdés: Kinek is építem az odút? Milyen madarak élnek és fordulnak meg a kertemben? Ezt az elmúlt évek megfigyelései és a téli etetőkön megforduló madarak segíthetik.


Lehet nyitott vagy félig nyitott fészekodú, lehet kis, lehet nagy röppnyílású fészekodú és vannak speciális kialakításuk. Építhetjük azt cinegéknek, vörösbegynek vagy akár csúszkának, mind mind más igényekkel rendelkeznek. Segíthetünk a rozsdafarkúaknak a fecskéknek, de építhetünk fészket a fülesbagolynak is.

2010. február 7., vasárnap

Alsópáhoki pihenés!


Imádott családommal hosszú hétvégi pihenésünket töltöttük hercegnőim kedvenc helyén, az alsópáhoki Kolping hotelben. Így az etetőm madarait nem állt módomban csodálni, de azért nem maradtam madarak nélkül. Igazi feketerigó paradicsomot találtam arrafelé. Sőt egy egész vadlúd csapatot sikerült megfigyelni, ahogy elhagyják a Balatont, bár sajnos fényképpel a ludakról nem szolgálhatok, de egy-egy képet, ahogy a rigók az avarban élelem után kutatnak a még hótakaró nélküli területeken, mely másnapra 10 cm hótakaró alá került. A képeket a videókamerával készítettem, remélem élvezhetőek, a kék cinkét még elindulás előtt kaptam lencsevégre.

2010. február 3., szerda

Végre rigók!!

Az idei tél első rigó vendégei érkeztek ma az almafánkra. Életem párja elmondása szerint egy feketerigó és egy énekesrigó látogatott el hozzánk, hogy a számukra az almafán hagyott gyümölcsökből töltsék meg begyüket.


A képek sajnos még tavaly készültek.

Gyurgyalag pár

Gyurgyalag pár

Én mint madárbarát...