2010. június 27., vasárnap

Zsófi és a madárfiókák

A mai délelőtt fő programja a madárfiókák jegyében teltek. Reggeli kertben töltött első  pillantások egy kedves verébfiókára estek, aki szárnyai hatékonyságát tesztelte, eleinte kevés sikerrel. Zsófi, hogy Angie kutyánk ne tekintse verebünket kerti játéknak, magához vette, majd egy magasabb ágra helyezte. Szomorkodott is ,hogy hol lehet fiókánk anyukája, de nemsokára egymásra találtak. (első kép)

Nemsokára Zsófi egy másik kis fiókával (további képek) a kezében szaladt hozzánk, amely már az első pillantásra is sokkal fiatalabb volt és a terasz gerendáján fészkelő rozsdafarkú fészekből eshetett ki. Mivel a fészket 5 méter magasságba építették és ilyen magas létránk nem lévén egy kis fejtörést okozott, hogy is tegyük vissza a kis árvát  a fészkébe. A megoldást a szomszédunk ki tolható alumínium létrája jelentette. Amíg én a kivitelezéssel voltam elfoglalva addig Zsófi lányom, a kertben található, bogarakat fogdosta és adta a féltett kis fiókájának, aki hangos szájtátogatással el is fogadta őket. 1 óra elteltével a kis fióka visszakerült rendeltetésszerű helyére, ahol néhány napig még testvéreivel, szájtátva várja majd szüleik által szállított fehérjedús finomságokat.  

2010. június 15., kedd

Kenderike újra szinre lép

Nemrégiben szerencsém volt megcsodálni egy újabb kenderikét amint Ildiék szomszédjának  cserepein nézelődött. Hosszú éveken keresztül nem sikerült találkozni e kis kedvenccel,de az utóbbi hetekben számos közös kikapcsolódásunknak volt ugyanaz a helyszíne.

2010. június 10., csütörtök

Újabb találkozás a Gyurgyalagokkal!

Aki látta sosem feledi, oly színes és lenyűgöző. Látványa, hangja és röpte is összetéveszthetetlen. Már messziről azonnal felismerhető ahogy egy ágon vagy villanydróton üldögél. Röptében színezete és formája árulja el első pillantásra. Hangja távolról jelzi jelenlétét. Az elmúlt napokban kétszer is szerencsém volt megfigyelni egy kedves párt amint a hím nászrepülésekkel udvarol választottjának. Remélem a kapcsolatuk további állomásait figyelemmel tudom majd követni.

2010. június 7., hétfő

Nyáreleji meglepetés

Balkáni fakopáncs (Dendrocopos syriacus)   

Néhány napja kollégáim örömmel újságolták, hogy egy szép nagy harkályféle járkált a cég udvarán. Megörültem és vártam a Nagy fakopáncs feltűnését az ablakunk előtt. Ma délben ebédből visszajövet a fakopáncs újbóli felbukkanásával fogadtak. Kissé mérges voltam, hogy újra lemaradtam róla, de néhány perccel később az ablakunk előtti fiatal szivarfák egyikén megjelent őnagysága. Nagy volt a meglepetésem és örömöm, mivel egy régóta várt találkozásra került sor egy Balkáni fakopánccsal. Számos Nagy fakopáncsot sikerült már lencsevégre kapnom, de ez volt az első alkalom, hogy egy Balkáni fakopáncsban gyönyörködjek. Csak 1cm-rel kisebb közeli rokonával és szinte csak a fejtetőig húzódó bajuszsáv hiánya különbözteti meg. Életmódja és élőhelye hasonló sőt néha keresztezéseket is megfigyeltek.
Délután még számos madárvendég tisztelt meg minket. Többek közt, seregélyek, rozsdafarkúak és a már állandó vendégnek számító szarkák.

2010. június 3., csütörtök

Csodálatos kenderike

Kenderike  (Acanthis cannabina) 



Csodálatos!!! .Egy kerti tó partján sétálva lettem figyelmes egy felreppenő árnyra, mely néhány pillanat múlva az egyik legcsodásabb madaras pillanattal tett gazdagabbá. Hihetetlenül megragadt amint ez a kedves kis pinty. fürdőzése után szárítkozott és én mindezt közelről figyelhettem. A róla készült képeket nap-mint-nap nézegetem, nem tudom megunni. Pedig nemrégiben néhány gyurgyalaggal is sikerült összefutnom.

Még mint egy kis ázott veréb!




...a tollak és hajlatok rendezése..











Tornádó Joe!!  .. innen ered a centrifuga!!










Egy kis farokriszálás!








Útra készen.....







...már egy másik ágon énekelve!!

Gyurgyalag pár

Gyurgyalag pár

Én mint madárbarát...