2011. november 27., vasárnap

A ködös ...

A ködös "Albion" is ilyen lehet!?

Hosszú ideje nem kedvez az időjárás, sem kedves kis madarainknak, sem az őket megfigyelőknek. Köd, kemény éjszakai fagyok és helyenként más és más csapadék.






A hétvégén sem volt ez másképp,  de azért néhány jelenetet sikerült elkapni róluk.

2011. november 9., szerda

Csuszkák, meggyvágók és még...

Csuszkák, meggyvágók és még sokan mások a Móri Lamberg-kastély parkjában.

Kedves kis barátságos városkában sétálgattam az elmúlt napok, mely sajnos az elmúlt években más módon kapott ismertséget.

De tartogat számunkra más értékes dolgokat, ilyen a móri Lamberg-kastély és annak kedves kis parkja. Így késő ősz felé közeledve is csodás képet nyújtott a park idősebb és fiatalabb fákkal teli kertje. Kellemes látvány fogadott a kert egyig védett sarkában elhelyezett madáretető rengeteg. Az ápolt, gondozott kert és a madarak szeretete meg is hálálta a gondoskodást.


Számos madárfajjal találkoztam a park fái között. A több tucat széncinke között számos csuszka is keresgélt a fa repedései között. Az avarban fekete rigók kutattak kedvükre való finomságok után, a fák lombkoronái között egy pár meggyvágó falatozott a fa terméseiből. Egy öreg fa magasba nyúló ágain éneke rigók élvezték a napsütés melegét.




























































Itt is beigazolódott az elméletem. A számos kihelyezett etetőre eseti vendégek érkeztek. A legtöbb madár a természetesen fellelhető eleségeket keresgélték és fogyasztották.





Ja és a kékcinegéről meg ne felétkezzünk.

2011. november 6., vasárnap

Kirándulás a közeli Gödöllöi dombság...

Kirándulás a közeli Gödöllői dombság erdeiben és az őket övező mezőkön.

Kihasználva az őszi szünet adta szabad perceket és a csodálatos időjárást, neki rukkoltunk a közeli erdőknek kerékpárjainkon. Amilyen ragyogó időnk volt oly sok madárral is találkoztunk.




A rohanó fácánt tojók


..és a kakas
A magasba keringő ölyv pár nyitotta a sort, melyek valószínűleg a közelben keresgélő úgy 8-10 fős fácán csapatot is figyelhették a levegőből. Találkoztunk egy népes citromsármány sereggel, kik fáról-fára szálltak ahogy közeledtünk hozzájuk. Egy tisztást elérvén egy zajos és izgő mozgó őszapó kolóniára lettünk figyelmesek, melyek a tisztás szélén kutatgatták az ágakat. De találkoztunk még erdei pintyekkel és tengelic csapattal.


a kis bolyhosok
..és haza felé egy csodás selyemfű (vaddohány) gombolyag.

Gyurgyalag pár

Gyurgyalag pár

Én mint madárbarát...