2009. november 8., vasárnap

Ahány madár annyi szokás...

Milyen etetőt szeretnek a madarak?



Ahány ember annyi szokás, ez a mondás természetesen a madarakra is igaz. A madarak különböző étkezési szokásaihoz, különböző etetőt, etetési módszert alkalmazzunk.

Míg a cinegék egy-egy megszerzett napraforgót az etetőtől néhány méterre egy fa ágon fogyasztanak el, addig a verebek az etetőt megszállva és feldúlva teszik ugyanezt. Az erdei pinty magát az etetőt nem látogatja, ők az etető környékének talaján keresgélik a magokat. A zöldike a magvakat kedveli, az ökörszem a reszelt sajtot és apró szalonna darabokat részesíti előnyben.


Így aztán, ha lehetőségünk van rá, helyezzünk ki többféle etetőt!



Nyitott etetőről bárki könnyedén falatozhat, bár a verebek hamar feldúlhatják. Előnye, hogy egyszerre több madár tud falatozni róla.



Szűk nyílással rendelkező etető:
Nem tudják feldúlni, bár egyszerre csak egy madár repül bele és némelyek, mint például a zöldike kibéreli magának, míg jól nem lakik.



Dróthálós etető:
ezen több ügyesen függeszkedő madár is tud csemegézni.



Így aztán csak a képzeletünk, ügyességünk, esetleg pénztárcánk szabhat határt, milyen etetőt, etetőket is teszünk ki a madaraknak.

5 megjegyzés:

  1. Köszönöm a szuper ötleteket!!!téli kedvenc dolgom a madarak etetése.:)

    VálaszTörlés
  2. Szia Mammka!

    Remélem sok-sok madárvendégetek lesz és sok örömöt adnak, miközben figyelitek őket.

    3Gracia

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó, hogy erről is írtál. Régóta dédelgetett vágyam egy (az első) nagy madáretető, amit az elhalt szilvafánk levágott törzsére rögzítenék fel. Egyik szomszédunk azt mondta, hogy nem érdemes 1m magasan lennie az etetőnek, mert a macskák fel tudnak rá mászni. Neked mi a véleményed erről?

    Előre is köszi a választ.
    Üdv. Scotty

    VálaszTörlés
  4. Szia Scotty,

    A macskák mindenhová feltudnak mászni. A madarak élelmesek és mindig van egy, aki felriad, igy a többiek is menekülhetnek. Az a lényeg mind az itatónál, mind az etetőknél, hogy a közelben legyen ahová fel tudnak repülni. Természetesen lehet mindent atombiztosra építeni, de szerintem érdemes a természetességet minél inkább megtartani.
    Ha felkerült az etető a szilvafára, remélem felkerül a blogodra a kép!
    Üdv. 3Gracia

    VálaszTörlés
  5. A szilvafát talán csak jövő tavasszal vágjuk vissza. Az idén máshol lesz az etető. Úgy tervezem, hogy kb. 1m magasságig meghagyom a szilvafa törzsét és arra rögzítek fel egy jókora madáretetőt, hogy jó sok madár megférhessen rajta :) És ami a legjobb az egészben, hogy a házunk belépőjéből pont rá lehet majd látni az etetőre, így a meleg házikóból is kényelmesen leshetjük az éhes csőröket :)

    Üdv. Scotty

    VálaszTörlés

Gyurgyalag pár

Gyurgyalag pár

Én mint madárbarát...