2010. február 20., szombat

Zöldike a tavasz hírnöke

Ajánlva Pepi kedves olvasómnak!

Zöldike már februárban az első enyhébb napokon elkezdi tavaszhívogató nászénekét. Ezalatt , karnyújtásnyira az örökzöld bokrok, fák sűrű ágai  között a tojó építi utódaik számára nem túl művészi fészkét. Fészek építő, így a fészekodut nem foglalja el, de néhány örökzöld ültetésével néhány év alatt, rábírhatjuk, hogy a kertünkbe fészkeljen. 


Már márciusban lombosodás előtt megkezdi első fészkelését az első madarak között. A hím költési időben gyakran énekel egy-egy magas ágon és segít a tojónak fészekanyagot gyűjteni.A költés befejeztével az éneklés alábbhagy, de a pár hamarosan  elkezdi következő fészkét építeni.  A kotlási idő közel egy hét és a fiókák ugyanennyi idő elteltével ki is repülnek. Akár 3-szor is költhetnek egy évben.

5 megjegyzés:

  1. Péter! Ennél jobb hírt nem is írhattál volna nekem: "Fészek építő. így a fészekodut nem foglalja el"
    Hála Istennek,hogy ilyen önálló,ugyanis nincsen még egy odum sem.:(Viszont tujáink vannak,jó sűrűek.Hátha ott megtalálja a helyét..)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Péter!!
    Én sem tudtam hogy nem oduba rakja a fészkét a zöldike. Sajnos nálam inkább fák és bokrok vannak, örökzöld csak egy nagy élettuja, mert a kutyusaim idővel kipisilgették őket.:-( Most egy ideje le lett kerítve a kert , ültetek majd újabbakat!

    VálaszTörlés
  3. Szia Mammka, szia Pepi!
    Örülök hogy sikerült hasznos információkat írnom és kisebb-nagyobb örömet okoznom. A célom a kertet magunk és madaraink számára optimálisan kialakítani. Boróka, tuja, fenyő = zöldike és más pintyfélék.
    Péter

    VálaszTörlés
  4. Egy sérült zöldikét hozatm haza. A szárnya el van törve. Egy dobozban helyet készítettem neki. Panelban lakom, nincs más lehetőségem a fogadására. Nagyon szeretném tudni, hogy van-e legalább minimális esély a gyógyulásra? Annyira szeretném szabadon engedni. Elegendő ha csak magokkal táplálom és vízzel, vagy "fogjak" neki kukacokat is? Válaszát köszönöm: Gabi

    VálaszTörlés
  5. Sajnálom, hogy csak ily későn reagálok, nincs sok mentség. A néhány napos fiókák etetéséhez lehet vásárolni tápszert mint a gyerekeknél. Egy állatorvos biztos tud segíteni.
    Még egyszer, bocs.
    Péter

    VálaszTörlés

Gyurgyalag pár

Gyurgyalag pár

Én mint madárbarát...