2010. április 6., kedd

Húsvét Kosdon II. rész

Húsvéti ajándék Kosdon!

Csuszka  "Sitta europaea"






Egész télen vártam az etetőimen felbukkanását, de sajnos ez nem történt meg. Már-már le is tettem, hogy jobban megfigyelhessem e cirkuszi akrobatát.Szerencsémre ez a Naszály tövében elterülő Kosdon vasárnap délután megtörtént. Ahány mozdulata, annyi testhelyzet és annyi élmény a szemnek és léleknek. Engem kissé az etető kedvencére, a kékcinegére emlékeztet.
A csuszkák a fákat tetőtől talpig átfésülik, minden rést átkutatva, pókokat és más rovarokat gyűjtve. A nagy attrakció a fán lefelé történő mozgása, erről kaphatta bájos nevét. Sajnos az erdőktől nem távolodik messzire, csak a közeli kerteket keresi fel.
 A csuszkák már a tél folyamán párt választanak és a megfelelő, általában valamely harkály odúját kiválasztva kezdik el költésüket és nevelik fel általában 8-9 fiókájukat. A csuszka, ha az odú nyílását tágnak véli, azt sárral betapasztva formálja méretre, mely szinte beton keménységűvé válik.

Hát nem gyönyörű??

8 megjegyzés:

  1. Tüneményes kis tollas pamacs.:)Milyen remek fotókat sikerült készítened!!!
    Apukámat mi is Papinak hívtuk.:)

    VálaszTörlés
  2. Tényleg nagyon aranyos. Nekem még nem volt szerencsém hozzá, bár ennyire tudatosan nem is figyeltem a madarakat, mint mostanában... Ha autót vezetek, fél szemmel mindig az út menti fákat fürkészem. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy naponta járok keresztül a nyírturai erdőn, hogy a kisebbik gyerkőcöt eljuttassam a bölcsibe. Gyakran látunk őzeket, nyulakat, fácánokat, néha rókát is, de újabban a madarakat lessük...Sajnálom, hogy autóval kell mennem, de amikor tehetem, kerékpárra pattanok.

    VálaszTörlés
  3. Szia Mammka!
    Imádni való!! .. nem?:)
    A Papi az Papi! A lányok imádják!:))

    VálaszTörlés
  4. Szia Wyrusch!
    Az ember egy idő után minden mozzanatra, szárnycsapásra figyelmes lesz. A családom és a kollégáim mindig értetlenül néznek, hogy vettem észre.
    Irigyellek hogy ilyen szép helyen közlekedsz. Csak óvatosan!

    VálaszTörlés
  5. Szenzációs képek és milyen véletlen egybeesés. Én is éppen ma láttam egy csúszkát a közeli erdőben, ezért is jöttem fel ide a blogspotra, hogy írjak róla egy bejegyzést, már megyek is. :) Élménybeszámoló nálam!

    Üdv.: Birdman

    VálaszTörlés
  6. De, tényleg tünemény! Én is hiába vártam télen - eddig még sohasem láttam ilyen madarat, de tudtam, hogy ha elém kerül majd, rögtön felismerem jellegzetes alakjáról, mozgásáról. Végül a veszprémi állatkerti látogatásunk során sikerült megpillantani egyet.. :D

    VálaszTörlés
  7. Szia Vacskamati!
    Sajnos én is csak nagy ritkán látom őkelmét. De az egyik ilyen alkalom nálam is egy állatkert a Győri volt. Azt olvastam, ritkán távolodik el az erdős részektől.
    Péter

    VálaszTörlés

Gyurgyalag pár

Gyurgyalag pár

Én mint madárbarát...