2010. április 2., péntek

Nagypénteki meglepetés I rész.

Meggyvágó  "Coccothraustes coccothraustes."

Péntek délután egy kedves gödöllői ismerőseinknél vendégeskedtünk, ahol közismerten nagy a madárszeretet. A kert az erdő szomszédságában található, így nem meglepő a gazdag és változatos madárvilág. Nagy meglepetésemre egy meggyvágó párra lettem figyelmes, ahogy egy fa tetején egymástól nem nagy távolságra fürkészik a környéket. Szerencsére sikerült őket percekig figyelni és készíteni róluk néhány képet emlékül.

A pintyfélék egyik legnagyobb képviselője. Csodálatos színe és formája könnyen felismerhetővé teszi. Jellegzetes erős csőre és rövid farka, illetve színpompás tollazata egyből lenyűgözi a madárbarátokat. Csőrével képes szinte bármilyen magot feltörni.

9 megjegyzés:

  1. Fantasztikus! Akármerre mentek,a madár ritkaságok felbukkannak.:)
    Tegnap nálam is volt nagy meglepetés,csicsörkék és barátposzáta jött enni a kertünkbe egész nap.:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép képek!
    Képzeljétek, én pedig egy gyurgyalagot láttam- igaz, nem a kertünkben, de így is nagy élmény volt. Külön öröm volt számomra, hogy - hála Nektek- tudtam is, hogy mit látok...
    Ti hogyan tartjátok távol a macskákat a madaraktól? Nekünk ugyan nincs cicánk, de télen is állandóan itt lebzselnek a szomszédok macskuszai a madáretetőink körül. Tavaly pedig egy ragadozómadár felezte le a cinkeállományunkat. Szegény cinkék gyanútlanul jöttek az etetőkhöz, ő pedig itt várta őket egy fán... Valahogy nincs szerencsém ezzel a madáretetősdivel, pedig nagyon szeretem őket...

    VálaszTörlés
  3. Szépek a meggyvágóitok.
    Wyruschtól kérdezném: hol láttad a gyurgyalagot és bizti, h az volt?

    VálaszTörlés
  4. Lenyűgöző képek! Már én is régóta szeretnék meggyvágót látni, de eddig sajna még nem jött össze.

    Üdv.: Birdman

    VálaszTörlés
  5. Szia Mammka!
    Igen! ez a hétvége bővelkedett meglepetésekben és örömekben.:) Remélem a hétvégéről szóló további bejegyzéseket is hasonló kedvel olvasod majd. Csicsőrikét sajnos én még nem láttam és a barátposzáta sem járt azóta a kertünkben, legalább is amikor én ott voltam.
    Péter

    VálaszTörlés
  6. Szia Wyrusch!
    Képzeld nálunk a faluban egy kedves kertészbarátom kertjében rendszeres látogató. A szomszéd kertjének löszfalába fészkelnek már évek óta. A Karvaly sajnos másoknak is sok bosszúságot okoz.

    VálaszTörlés
  7. Szia Gyurgyalagok!
    Sajnos nem nálunk jártak egy ismerősnél sikerült lencsevégre kapnom. De Nagypapiéknál sikerül más kedvenceket is megörökíteni.
    Péter

    VálaszTörlés
  8. Szia Birdman!
    Folyt. köv.!!:)
    Sok szép képet készítettem még a hétvégén.
    Péter

    VálaszTörlés
  9. Szia Gyurgyalagok!
    Kérdezted, hogy hol láttam a gyurgyalagot. Kemecse és Haas-tanya között (Szabolcs- Szatmár-Bereg megye, Nyíregyházától kb. 20 km-re) az út melletti fákon röpködött. A közelben egyébként tudomásom szerint van is egy homokbunker, ami korábban katonai célokat szolgált. Lehet, hogy ott fészkel? Tényleg meglepő, hogy április elején lehet látni, de azt hiszem, semmivel nem lehet összetéveszteni. Vagy mégis? Mindenesetre amióta láttam, tudatosan keresem is, hogy hátha még egyszer meglátom...
    Kemecse és Nyírtura között van egy nagy halastó is, ahol pedig a szürke gémek és a nagy kócsagok telelnek ki.

    VálaszTörlés

Gyurgyalag pár

Gyurgyalag pár

Én mint madárbarát...