2010. április 19., hétfő

Szélsebes száguldás

Füstifecskék   "Hirundo rustica"

A környékünk számos fecskepárja közül az egyik füstifecske pár újra szomszédunk istállóját választotta fészekrakásuk helyszínéül. Ha valaki közvetlen szemlélője volt nászrepülésüknek, biztos nem felejti azt a hihetetlen sebességű üldözéssel tarkított cikázást, amire nem győzte a fejét kapkodni. Órákig lehetne csodálni őket, amint egy villanyvezetéken megpihenve udvarolnak és csipognak egymásnak, miközben tollaikat rendezgetik és tisztogatják. Fészkükkel szinte mindenki találkozott már, melyeket istállók gerendáira építenek, szalmával erősített sárgombócból. A tojó 4-5 tojását körülbelül 2 hétig költi, melyek 3 hetet töltenek a fészekben a kirepülésig. A fiókákat kirepülés után még sokáig  látni együtt, amint szüleik folyamatosan etetik őket.

6 megjegyzés:

  1. 7-8 éve a lakótelepünkön még nagyon sok ablakban volt fészek. Aztán jött a műanyagablak, amin nem tapad meg a sár - és eltűntek a fészkek. Szerencsétlenek még a két tömb összeillesztésébe is próbáltak építkezni, de az eső folyton kimosta a fészket. Két éve már csak néhány család lakott a környező házak ablakaiban, végül tavaly már csak nálunk voltak meg a fészkek, de csak átutazóban szálltak meg bennük. A nyár fecskétlenül telet el. Úgy látszik, kell nekik, hogy sokan legyenek. Egyik kedves szokásuk, hogy este- reggel bekukkantanak egymás fészkébe. Sajnálom, hogy elvesztettük ezeket a kedves "szomszédokat."

    VálaszTörlés
  2. Szia Eta!
    Szomorú események, ami szerintem az emberek életét is picit megváltoztatják, ha közvetlenül nem is érzik.
    Ha ellátogatsz az MME honlapjára ott találsz, speciális erre a problémára is ötleteket.mint pl: műfészek.
    Péter

    VálaszTörlés
  3. Annyira vágyom rá,hogy újra rakjanak nálunk megint fészket a fecskék!!!!

    VálaszTörlés
  4. Nálunk rengeteg fecske él, de sajnos a mi házunkon még nem sikerült fészkelniük, pedig nem sértődnék meg!!! Addig is kénytelen vagyok a szomszédaim lakóival beérni.:))
    Péter

    VálaszTörlés
  5. A mi házunkon évről-évre fészkel 2-3 fecskecsalád, csak az a baj, hogy a verebek mindig elfoglalják vagy tönkreteszik a fecskék fészkét, mire hazaérkeznek... Most is látom, hogy a verebek már telehordták az egyetlen épen maradt fészket giz-gazzal, a többit pedig levergődték... Azok a kis buta fecskék pedig ahelyett, hogy elzavarnák a betolakodókat, új fészek építésébe kezdenek. Ráadásul olyan későn jönnek haza mindig, hogy a kicsiknek szerintem idejük sincs megerősödni a hosszú útra. De arra is gondoltam, hogy hozzánk már csak akkor jönnek, amikor máshol hiába építik a fészket,mert mindig leverik más házak tulajdonosai, így aztán ide május végén, június elején jönnek építkezni...

    VálaszTörlés
  6. Szia Wyrusch!
    Ne aggódj! A fecskék általában 2 fészekaljat költenek évente. A tojások száma a rovarállománytól függ. Az első költés ideje általában május a második költés augusztus eleje. .. és az augusztusi költés is megerősödik szeptember közepére. Nálunk szeptember 15. amikor általában elmennek.
    Péter

    VálaszTörlés

Gyurgyalag pár

Gyurgyalag pár

Én mint madárbarát...