2010. szeptember 4., szombat

Halászsas a Vörös-tenger felett!

Halászsas (Pandion haliaetus)

 

Ha az irigykedésnek vannak fokozatai, akkor csütörtökön én Miklós barátomra hiper-szuper irigy voltam. Találkozásunkor alig néhány órája értek haza egyiptomi nyaralásukból ,ez még nem is lenne akkor szenzáció, de első mondatával hihetetlen kíváncsivá, majd iriggyé tett. A monitor elé invitált és megmutatta képekben találkozását egy fenséges halászsassal. El voltam ámulva a képek láttán, szinte nem hittem a szememnek, hogy egy ilyen ritka és csodálatos madarat, ily közelről sikerült megfigyelni.

A halászsas a halászsasfélék egyetlen képviselője. Szinte egész Európában előfordul, így hazánk nagyobb vizeinél is fel-feltűnik, de költeni sajnos csak más országokban szokott. Az európai madarak Afrikában telelnek, de a Vörös-tengernél saját állandó populáció található. Érdekességként, Egyiptom címere egy sas.

A képeken jól megfigyelhetjük pompázatos tollazatát a sasokra jellemző erős nagy csőrt és a zsákmány elejtéshez elengedhetetlen hatalmas karmokat. Szárnyai is a víz feletti repüléshez alkalmazkodtak az evolúció során, a sasok széles szárnyaival ellentétben a halászsasoké keskenyebb a hatékonyabb repülés érdekében.

3 megjegyzés:

  1. Gyönyörű képek! Gratulálok!

    VálaszTörlés
  2. Tényleg fenséges madár és igazán irigylésre méltó Miklós barátod. Gratulálok Neki a klassz fotókhoz, és köszi, hogy megosztottad velünk.
    (A nyáron nekem is volt szerencsém két alkalommal is egy hatalmas ragadozó madárhoz, de sajnos nem tudom, hogy mi volt. A nyírturai erdőben láttam - alulnézetből. Gyönyörű látvány volt, ahogy a kiterjesztett hatalmas szárnyaival átsuhant az erdőt keresztül szelő út fölött. Amikor hazaértem, rögtön elkezdtem keresni a neten, hogy mit láthattam. A méretek alapján barna réti héjának kicsi volt, a parlagi sas méretei feleltek meg a leírásnak, viszont az olyan ritka itthon, hogy szerintem kizárt dolog, hogy azt láttam. Ráadásul hegy sincs a közelben, így tuti, hogy nem az volt...)

    (Ja, és képzeljétek, a macska felszívódott: már két napja nem láttuk. Lehet, hogy rájött, hogy nem szívesen látott vendég itt nálunk, vagy eredetileg is csak egy nyaralást tervezett ide...)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Pepi és Wyrusch!
    Köszi a hozzászólásokat. Talán egy ölyv pl.Egerészölyv lehetett. Sok példányuk fürkészi az utak mentét. Az elmúlt héten a mi autónk mellett is felreppent egy szép egyed.
    Péter

    VálaszTörlés

Gyurgyalag pár

Gyurgyalag pár

Én mint madárbarát...