2010. március 5., péntek

Az első fészekrakók.

Szarka  (Pica pica)

Bár a vándormadarak közül csak nagyon kevesen érkezetek költőhelyükre, néhány állandó madarunk már látható jeleit adták a fészeképítésnek. Az első madarak egyike a zöldike, aki már a tél utolsó napjain elkezdi nászénekét és a fészkelőhely keresését. De az általam megfigyelt madár a "szarka". Mivel látható helyen és méretben építik fészkeiket, nem volt nehéz az irodánk ablakából észrevenni a szemközti üzem magasló fáin,  udvarlásukat és a fészeképítésük előkészületeit. Felfelé törő ágú fák magasabb koronáiban rakja fészkeit 10-15 méter magasan, de például az autópálya mentén 3-4 méter magasan is találkoztam szarkafészekkel. A fészkeket akár több évig is használhatják, melyet ágakból épít a tojó, a hím a fészekanyag szállításban segédkezik. A fészek egyik érdekessége, hogy tetőrészt is kialakítanak, a bejáratot a fészek oldalára szerkesztik. Bár sokan sokféle negatív legendával illetik, a szarkának is megvan a maga szépsége. ..és ha valaki közelről megpillantja csillogó tollruháját, könnyen lenyűgözheti. 
A képek az udvarlás és fészekelőkészületi munkák alatt készültek.

7 megjegyzés:

  1. A szarka a másik nagy kedvencem.:-) Szerintem nagyon szép madár.Itt felénk elég sok van és szeretnek elidőzni a kertünkben.A kertünkből látszik egy hatalmas nyárfa (pár utcával arrébb), minden évben oda rakják hatalmas fészküket, ha messziről is de azért lehet látni őket.

    VálaszTörlés
  2. Szia Pepi!
    Igen a nyárfa a kedvenc fészkelőhelyük. Elég magas és felfele törő ágai vannak. Szeretnék majd szebb képeket is elkapni " Pepi" egyik kedvencéről.
    Péter

    VálaszTörlés
  3. Szia 3Gracia!

    Nekem is nagy kedvencem a szarka, annak ellenére, hogy tudok róla egy-két "pletykát"! Nagyon jó képeket sikerült készíteni, gratulálok.

    Üdv.: Birdman

    VálaszTörlés
  4. Nálunk még mindig sok madár jön nap mint nap.Mi még etetjük őket,mert nem tágítanak az etetőtől.

    VálaszTörlés
  5. Szia Pepi!
    Hideg van! A rovarok még sehol, a magvak kifogyóban a madarak még fáznak. 10 fok környékén már csak néha-néha látogatnak majd az etetőkre.
    Én ilyenkor már csak a maradékot hagyom kint nekik. De holnapra havazást mondanak!

    VálaszTörlés
  6. Csatlakozom a szarka kedvelők társaságához! Nagyon szeretem őket.

    VálaszTörlés
  7. Szia Metikus!
    Üdvözöllek a szarka fun klubban. Úgy látom a folytatás tényleg nem maradhat el! Ma dél környékén az M3-ason menet nagyon sokkal találkoztunk és Gödöllő-Budapest szakaszon több tucat régi fészket láttunk.

    VálaszTörlés

Gyurgyalag pár

Gyurgyalag pár

Én mint madárbarát...