2010. július 16., péntek

Az európai kolibri..

Szenderek  (Sphingidae)

Ki ne találkozott volna már kertjében vagy esetleg egy réten e csodálatos lepkefélével, mert bizony e bájos négy szárnyú nem más mint a szender, a lepkék rendjének igen változatos faja. Sokan vélték első pillantásra kolibrinek, mivel kinézete és táplálkozás közbeni egyhelyben repülése megtévesztésig hasonlít az apró madárra. Ezért is nevezik sokan az európai kolibrinek. Még a táplálék megszerzésének módja is igen hasonló, az úgynevezett pödörnyelvével szívja fel a nektárt, miközben hihetetlen ügyességgel egy helyben repül. Talán leggyakoribb képviselőjük a Kacsafarkú szender, róla sikerült néhány képet készítenem, ahogy a virágok között, hol sebesen cikázott, hol szinte mozdulatlanul táplálkozott.

6 megjegyzés:

 1. Ó, igen a szenderek! Nálunk is gyakori vendég: a verbénákat naponta többször, szinte óramű pontossággal látogatja. Sokáig nem tudtuk eldönteni, hogy lepke, méh vagy madár, mert valahogy mindhárom fajt sikerült felfedezni benne. (Így aztán elneveztük Rézi-nek...Tudjátok: "Ott száll Rézi, bolond, aki nézi") Nemrég tudtam meg Gyurgyalagok jóvoltából, hogy valójában szenderlepke. Ennek ellenére a Rézi név rajta maradt.
  Nagyon jó képeket készítettél Róla, és a tartalom is kiváló. Ismét csak gratulálni tudok!

  VálaszTörlés
 2. Gratula,én sosem tudtam fotót készíteni róla.
  Nálam az egynyári szarkalábot látogatja

  VálaszTörlés
 3. Szia Wyrusch!
  Tetszik ez e Rézi név! .. de azért nézegetjük, nem de..?
  Van még néhány ilyen kedves, érdekes rovar a kertünkben, róluk is megpróbálok..
  Péter

  VálaszTörlés
 4. Szia Gina!
  Igen! Szarkaláb,lonc és más pillangós virágúakat igen kedvelik! Én mindig bámulattal nézem őket.
  Péter

  VálaszTörlés
 5. Nálunk is pont ezt a szarkaláb fajtát látogatja legszívesebben- szinte minden este ugyanabban az időpontban érkezik. :D

  VálaszTörlés
 6. Bocs a késői reakcióért,de nem voltam alkalmas számítógép közelben! Mi is beszereztünk néhány magot jövőre.

  VálaszTörlés

Gyurgyalag pár

Gyurgyalag pár

Én mint madárbarát...