2010. január 3., vasárnap

2010 a fecskék éve!




Újra beköszöntött a borzongató hideg, így arra az elhatározásra jutottam, hogy átruccanunk képzeletben kissé melegebb hónapokba. Az MME oldalát lapozgatva lettem figyelmes hogy, a 2009 év madarait "vetési varjú-kékvércse", 2010-re a "fecskék" váltották fel. Sajnos az írás szerint egyedszámuk rohamosan csökken. Ezért most néhány sor erejéig velük foglalkozom.


Füstifecske (Hirundo rustica)



Talán a legismertebb fecske,számos mondóka és dal szereplője. Hosszú villás farka és rozsdabarna torka s homloka jól megkülönbözteti a többi fecskétől. Szinte egész Europában költ, 2-3 fészekaljat rak május-júliusban. A fészeképítésnél a hím gyűjti a fészekanyagot, melyet a tojó nagy gondossággal épít be. Nagyon gyors és jó manőverező, általában a földközelben kapdossák zsákmányaikat.

Molnárfecske (Delichon urbica)



Nagyon kedves kis fecske, nekem ő a kedvencem a fecskék közül. Nem olyan a színe, mint füsti fecske rokonáé és sokkal rövidebb a villás farka is, de hófehér hasa és hátának alsó fele révén könnyen felismerhető, költési szokásaik is nagyon hasonlítanak. A molnárfecskék a magasabb légrétegekben zsákmányolnak.

Partifecske (Riparia riparia)

Kevésbé ismert fecskénk, mivel nem a lakóhelyünk közelében él és költ. Ahogy a neve is elárulja a partok meredek homokfalaiba fészkel. Hasonlít a molnárfecskére, de háta egyszínű barna és nincs rajta kékes árnyalat.

1 megjegyzés:

Gyurgyalag pár

Gyurgyalag pár

Én mint madárbarát...