2010. január 4., hétfő

Etetői hangulat jelentés IV.




Az ünnepeknek vége, újra kezdődnek a dolgos hétköznapok, így kedvenceink egész napos megfigyelése is a hétvégi napokra szűkül. Szerencsére a szabadságom utolsó napjára az előzőnapi nagy hóesésnek köszönhetően hatalmas nyüzsgés vette kezdetét az etetőkön és annak környékén. Számlálatlanul jöttek a cinegék és végre az első kisebb tengelic csapatok is megérkeztek.

Számomra a legkedvesebb pillanatok, események a házunk közelében lévő almafán történnek, amely bár az etetőktől kissé távolabb van, de idejárnak feltörni és elfogyasztani a megszerzett magokat a cinegék. Amiért viszont oly kedves az itt eltöltött idő, az a rigóknak almafán hagyott néhány szem alma körül
játszódik. Ahogy a kékcinkék egy-egy almát körüljárnak és kis csőrükkel dézsmálgatják azt.

14 megjegyzés:

  1. Mammka, Annás, Birdman és többi kedves Fejér megyei barátaim, olvasóim... Fejér megye határán a hóesés! Reggelre nagy valószínűséggel fehér lesz Fejér megye.

    3Gracia

    VálaszTörlés
  2. Jaj,de jó lenne!!!!!!!nem tudom mi volt itt délután a kertben,mert sajnos csak este későn értem,haza,de reggel szinte senki nem volt..:(

    VálaszTörlés
  3. Nagy-nagy sárga irigységgel :) nézegettem a vendégseregeteket!

    VálaszTörlés
  4. Ismét tökéletes, lenyűgöző képek, mint már megszokhattuk! Remélem, hogy reggelre tényleg fehérbe öltözik a táj és lesz mit figyelni!

    Üdv.: Birdman

    VálaszTörlés
  5. Kora reggel azzal ébresztett a férjem,hogy esett a hó.:)
    Reggelizés közben szomorúan figyeltem,hogy sehol senki-madár.Aztán egy verébcsapat jött.Hogy én hogy örültem nekik!Szerintem szépek így télen.
    utána átröppent egy feketerigó és a bokor alján eszegetett.Majd otthon teszek fel képeket,mert nem értem,illetve értem,hogy nagyon félénkek a cinkék,mert csak a nyitott etetőről hajlandóak enni most megint.Pedig a nekik való etetők dugig vannak szotyival és dióval.
    Majd kiderül,ha hazaérek mi fogyott el.Látni már nem fogom őket,mert sötét lesz.

    VálaszTörlés
  6. Nálunk sajnos egyetlen madár sem volt az etetőn, csak a kert felett húztak el sebesen. Végeztem délután egy kis nyomozást és rájöttem, hogy az összes madár ami felettünk elrepült, tőlünk számolva az ötödik szomszédnál szállt le. Talán ott is etetik őket. Most mit tegyek? Hogyan csalogassam el a madarakat a szomszédtól? Hogyan hívjam fel a figyelmet az én etetőimre? Tegyek fel valami nagyon magas fánkra csemegét? Várom a tippeket! Addig nem nyugzom, míg a saját etetőmön nem látok madarat! :)

    Üdv.: Birdman

    VálaszTörlés
  7. Szia Mammka!

    Nagyon örülök, hogy a képeim ily tetszést aratnak. Ha reggelre nem is jött meg az igazi hó, de ahogy nézem a hójelentést, most szinte mindenhol elkezdett esni! A nagyobb gondom, hogy hétvégére eső és enyhülés jön.

    Szia Birdman!

    Köszi a jóleső dicséreteket!!
    Sajnos ,ha ez igaz a madarak tudatosan azokra a helyekre járnak, amiket már megszoktak. Vannak kószáló egyedek, én csak felderítőknek hívom őket, bennük lehet bízni, de idő és türelem is kell. Én kb. 10 évvel ezelőtt kezdtem egy árva kis etetővel, melyet a verebek állandóan széttúrtak és hetente jó esetben egy-két cinkét láttam. A harmadik évtől kezdtem bekeményíteni, akkor gyártottam sok kis etetőt és ez kezdte meghozni a várt sikert. A lényeg: faggyúgolyó, sok dió és még több napraforgó. Tehetsz ki még csalogatónak szalonnát felfüggesztve! Az, hogy mondjuk a verebek megszállják az etetőt ne legyen gond, ez talán még jobban felhívja a figyelmet az etetődre.
    Üdv.: 3 Gracia
    Kitartás és meg lesz a gyümölcse!!!!!

    üdvözlettel.
    3Gracia

    VálaszTörlés
  8. Szia 3Gracia!

    Holnap nagy hadjáratba kezdek, teszek ki akkor a tanácsodra szalonnát, mégtöbb diót és tervezem még az alábbit: a kertünkben van egy kis szőlős rész is, a szőlőtőkéket pedig mélyre leásott oszlopok tartják. Egy ilyen oszlopra szeretnék felfogatni, jó magasra egy etetőtálca szerű építményt, így reménykedek, hogy a fák felé magasodván a madarak észreveszik. Szerinted lesz eredménye? Ha kapok egy e-mailcímet, akkor tudok képet küldeni az eddig kintlévő etetőkről is, persze ha érdekel. Ma vettem az egyik nagyáruházban egy könyvet, ez a címe: Madárbarát kert! Tavasszal nagy kertátalakítás lesz, bokrosítunk!

    Üdv.: Birdman

    VálaszTörlés
  9. Szia Birdman!

    Látom te is ha belekezdesz valamiba akkor...
    Ekkora erőfeszítés és kitartás biztos meghozza a gyümölcsét. Nekem az etetők kb. 5nm-es területen belül vannak elhelyezve és 5 méterre találhatók a háztól. A teraszon van még kettő, de ezek sajnos árnyékos részen vannak így nem jól fotózható és a közelség miatt is kevesebb madár látogatja őket. Az említett könyv nekem is megvan,jól használható ötletek vannak benne.

    Most már tényleg csak a madarakon fog múlni!!

    A céges: peter_bali@festo.com , a páromé itthon baligabi@citromail.hu

    Üdv
    3Gracia

    VálaszTörlés
  10. Hasonló a bajom,mint Birdmané.:(
    Decemberben volt olyan időszak,kb. az elején,amikor nem volt annyira időm mindig teletölteni az etetőket és olyan hamar megették a kitett szotyit,hogy a délutáni evésükre nem maradt.Mire én hazaértem amunkából,sötét volt,akkor ők már nem esznek.Attól félek,hogy emiatt szoktak el tőlem.:(
    Most esik a hó...
    december közepén tettem ki több magvas faggyúgolyót és a teraszon van két etető is,amit még a nagy hideg beállta előtt boldogan látogattak,MOST viszont NEM.-Ezt nem értem.
    Reggel az etetés után gyorsan lefotóztam az etetőimet,hogy tudjatok nekem is tanácsot adni,bár már meg is kaptam.

    Birdman: én is szoktam arra gondolni,hogy más elcsábítja az "enyémeket"::)
    Sőt,nem csak én mondom ezt,hanem a mezőgazd.boltban,ahol vettem a golyókat ,egy házaspár viccelődőtt,hogy biztosan én csábítom el az "ő" madaraikat.:)

    VálaszTörlés
  11. Birdman: neked van honlapod?

    3Gracia: olyan jó,hogy nálatok ezt mind meg tudjuk beszélni!!!!!!!Köszönöm!

    VálaszTörlés
  12. Szia Mammka!

    Kék és széncinege költőpárok száma 50 km-es körzetben úgy nagyjából 10 ezer lehet, így azt gondolom nem kell félned nekünk is maradhat belőle. De tényleg vannak megszokott helyek ahová jobban szeretnek menni. De az is elképzelhető hogy rátaláltak valahol egy nagyobb nyílt területen lévő forrásra.
    A döbbenet, hogy amikor lakótelepen laktunk és volt az ablakban egy picike etető, állandóan jöttek a széncinegék, bár más madarat nem láttam.

    Én lélekben veled vagyok!!!

    VálaszTörlés
  13. Szia 3Gracia és Mammka!

    Először is Mammkához: nekem még nincs honlapom, új vagyok itt, a "blogvilágban". Neked viszont gratulálok, a te blogod is tetszetős, nagyon otthonos! Én is melletted szólok, olyan jó, hogy van ez az oldal és itt minden madaras dolgot meg tudunk beszélni. 3Gracia, köszönet érte!
    Nálunk is szakad a hó!

    3Gracia: Már akartam kérdezni, nem baj ilyen sokszor és sokat írogatok ide nektek? Megtöltöm a blogotokat az írásaimmal, lassan már az én itthoni történéseimről fog szólni.
    Holnap elküldöm a képeket, csinálok olyanokat is amelyeken az egész kertet belátni. Arra is gondoltam, hogy nem-e az lehet a baj, amiért nem jönnek az etetőre a madarak, hogy az a fa, amelyen az etetők vannak közvetlenül az üvegházam mellett van. Esetleg nem zavarhatja a madarakat az épület közelsége?
    Azt elfelejtettem említeni, hogy a délutáni "nyomozásom" alatt láttam, hogy az említett, valószínűleg konkurens szomszédba ellátogatott a karvaly. A madarak csak úgy hessentek el a fáikról, a karvaly pedig követte őket. A közeli mezőn pedig héja kőrözött. Úgy látszik, hogy a kemény tél a ragadozókat is megviseli, ők is éhesek! Lakóhely szempontjából elég jó helyen lakunk, a község szélén. Egyszerre itt van a kertünk alatt a vízpart, mező és erdő!

    Üdv.: Birdman

    VálaszTörlés

Gyurgyalag pár

Gyurgyalag pár

Én mint madárbarát...