2010. január 3., vasárnap

Téli vendégeink IV.

Tengelic (Carduelis carduelis)



Nagy örömömre nálunk esett a hó és jöttek is csapatostul a madarak, főképpen cinkék. Helyzetjelentés majd egy következő írásban. Ami viszont még nagyobb örömmel töltött el az ,hogy végre megjelentek az első tengelic csapatok. Az elmúlt években számos alkalommal 30-40 fős csapatok is felkeresték az etetőket, remélem ez majd idén is bekövetkezik. Fantasztikus látvány ahogy egy-egy fa tetejét benépesítik.



A tengelic ez egyik legszínesebb pintyfélénk. Piros arc foltja és élénksárga szárnycsíkja révén szinte azonnal felismerhető, bár a fiatalok még fakóbb színben mutatkoznak és még nem viselik szüleik piros arc jegyeit, de sárga szárnycsíkjuk már ekkor is felismerhetővé teszi őket. Kertjeink rendszeres fészkelője. Nálunk 2007 és 2008-ban is fészkelt.

Az etetőkön főkép a napraforgó magot fogyasztják.

10 megjegyzés:

  1. Jó nektek!!!!!:( Nálam ma verébhad volt-még nekik is örültem:)- aztán jött az egyszem gerle,és egy-két széncinke.
    remélhetőleg délután talán jöttek többen,úgy várom a tengeliceket!!!!!De nem voltunk itthon,így nem láthattam,HA jöttek....Egyébként Pest fele több hó esett,mint itt,Fehérváron.

    VálaszTörlés
  2. Szia Mammka!

    Nem lehetsz mindig az ablak előtt és akkor is vannak történések amikor nem látjuk. Egyébként sikerült újabb kedves fotókat készíteni. Ha időm engedi felteszek néhányat. Tavaly az ablakunk alatt szinte minden nap 3-4 eredi pinty eszegetett, idén kétszer láttam őket. én őket várom és az őszapókat.

    Kellemes estét!
    3Gracia

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok!

    Én is gondban vagyok az állandó megfigyeléssel, így lehet (sőt biztos), hogy nem látok részleteket, jeleneteket, amik a kertben zajlanak. A kert nálunk a háztól kb. 20m-re fekszik, így a konyhaablakban állandóan megtalálható egy távcső, mellyel a kertbe tökéletesen ellátok! Ez az én módszerem! :) Mammka, bizakodj, biztosan nálad is meg fognak jelenni tengelicek, elvégre nem lakunk egymástól messze (én Seregélyesen lakom), lehet, hogy akik itt voltak nálam, holnap hozzád repülnek!:) Jut eszembe, Seregélyes. Nálunk,-ahogy a falu nevéből is látszik- nyáron, nyár végén rengeteg seregély van!

    VálaszTörlés
  4. Szia Birdman!

    ...és cseresznye, meg meggy? Van egy kedves kertész barátom akinek az egész meggy termését 20perc alatt leették, kb.15 meggyfa.
    Mammka biztos örömmel fogadja majd a tengeliceidet.

    Jó estét Fejér megye.

    Üdv.
    3Gracia

    VálaszTörlés
  5. Szia 3Gracia!

    A cseresznyefánk sajnos a múlt évben tönkrement, 3-4 ága hajt csak ki, arról nyugodtan leehetik. A meggyért sem lelkesedünk annyira, viszont a szőlő már más kérdés. Ha sötét madárfelhőt látunk az égen (érkeznek a seregélyek), akkor nyomás ki a kertbe és próbáljuk hangos tapsolásokkal felszólítani őket a távozásra! Nekünk is volt már olyan év, hogy kárt tettek a gyümölcsösben, az őszibarackfáinkat is szívesen látogatják. Állítólag, ha valaki szerez egy seregélytojást és az nála kel ki, nameg ha fel tudja nevelni a fiókát az illető, az annyira megszokja, hogy házikedvenccé vállik, meg lehet tanítani beszélni is. Bár ennek nem tudom, hogy mennyi a valóságalapja.

    Üdv.: Birdman

    VálaszTörlés
  6. Szia Birdman!

    Igen ezt a seregélyről szóló történetet én is már több írásban olvastam. Olyannyira meg lehet szelídíteni ,hogy akár nyitott kalitkába is lehet tartani, ahonnan ki és bejár. Édesapámék kertjében már több öreg fa odújában költöttek és sikerült is képeket készítenem róluk. Sajnos nálunk egy két gyümölcsfa kivételével csak fiatal fák találhatók, bár a fűzfánk 7-8 éves létére már jókorára megnőt.

    Üdv.
    3Gracia

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok!
    Nálunk az étkező ablaka a kertre nyílik és ott van kéznél a távcsövem,amit azonnal felkapok ,ha madarakat látok az etetők körül.Ez a művelet nagy derültséget okozott családom körében a téli szünetben.Ez is hiányozni fog,bár egyedül is nézegetem a madárkáimat.Lesem a verebeket,hátha találok köztük zöldikét.:)

    VálaszTörlés
  8. szia Mammka,

    hát aki szereti a madarakat... bár ezt a mozdulatot én is megnézném : ) !

    VálaszTörlés
  9. Sziasztok!
    Nálunk az etető kb 3m-re lehet az ablaktól, úgyhogy nem is kell(ene) távcső... A télapó hozott a kisfiamnak egyet karácsonyra, ő azzal leste a madarakat. Már meg tudja különböztetni a nálunk lakmározó madarakat :)
    Vannak tengelicek is kb nyolcan, de ők csak a nagy hidegben jönnek. Nagyon mohók és nagyon szépek!
    Szép estét!
    Ja, és mi is Fejér megyében lakunk...

    VálaszTörlés
  10. Szia Annás!

    Üdvözlöm Fejér megyét!

    Mi Pest megyében, Gödöllő mellett lakunk. Nálunk az etetők az erkélytől néhány méterre vannak. Innen a kert első része egész jól belátható. Az előszobából pedig egy nagy almafára látni, itt is folyik az élet. A távcsövet csak a távolabbi megfigyelésre tudjuk használni, a közelség miatt.

    Szép estét!
    3Gracia

    VálaszTörlés

Gyurgyalag pár

Gyurgyalag pár

Én mint madárbarát...