2010. április 30., péntek

Két szárny helyett négy lábon

Zöld gyík (Lacerta viridis) 

Néhány nappal ezelőtt egy csodálatos gyíkot sikerült lencsevége kapnom,  amint a kis tó partján sütkérezik és szívja magába a számár oly fontos napsugarak melegét.  Kis idő után láttuk, hogy a napozó hüllőnk éppen vedlésnek indult, néhány helyen fel-felvillant virító zöld színe.Fantasztikus ily hosszan és figyelmesen szemlélni egy számunkra ritkán látható élőlényt. A zöld gyík Európa nagy részének így Magyarországnak is legnagyobb gyíkja, akár 40 cm-t is elérhet testének hossza, melyből farka 60%-ot tesz ki. A lányok és természetesen én is újabb természeti csodával és élménnyel lettem gazdagabb.

7 megjegyzés:

  1. Tényleg nagyon szerencsések vagytok, hogy szemtanúi lehettetek egy ilyen csodálatos átalakulásnak. Zöld gyíkot még nem is láttam élőben.
    A kertünkben fürge gyíkok laknak, bár az idén még csak egy fiatalabb példánnyal találkoztam. Remélem, előkerülnek a többiek is - ha már a madarak így elkerülnek bennünket...

    VálaszTörlés
  2. Remek fogás volt ez a zöld gyík. Én még nem is láttam élőben.

    VálaszTörlés
  3. Szia Wyrusch!
    Tavaly nyáron egyszer, egyszer már megpillantottam, de nem sikerült lefotóznom, de most több szerencsém volt. Fürge gyíkok nálunk a vácszentlászlói tó partján rohangálnak a fűben. A lányok, mindig próbálják elkapni őket, nem sok sikerrel.
    Péter

    VálaszTörlés
  4. Szia, Sziasztok Gyurgyalagok!
    Elhihetitek, hogy én is milyen izgalomban voltam amikor megpillantottam. ..és hogy hagyta magát szemlélni és fotózni.
    Péter

    VálaszTörlés
  5. Szia Peti!
    Látom, annyira tetszett a gyíkunk, hogy föl is tetted a képét a blogodra. Ma nekem is sikerült lefotóznom, ugyanott napozott. Persze az én képem nem sikerült olyan jól mint a tied.
    Adri

    VálaszTörlés
  6. Szia Adri!
    Jó lenne lencsevégre kapni amint már teljesen levedlett!
    Puszi a gyerekeknek!:)
    Péter

    VálaszTörlés
  7. Szia Peti!
    Gyere át valamelyik nap, amikor még süt a nap, mert mindig ugyanott napozik. KisAdri ma is látta.
    NagyAdri

    VálaszTörlés

Gyurgyalag pár

Gyurgyalag pár

Én mint madárbarát...