2010. november 24., szerda

Karvaly a kertünkben



Bár én a munkahelyemen az aktuális feladataimba merültem, otthon a kertünkben a madarak szokásos mindennapi teendőikkel színesítették az otthoniak életét. Sőt! Párom egy a teraszablak előtt eltöltött másodperc részeként megpillantott a kert közepén tornyosuló ágak tetején egy kevésbé várt vendéget, egy karvalyt. Tudván, hogy egy jól sikerült fotóval nagy örömet szerez majd nekem, nem tétlenkedett azonnal lefényképezte az etető madaraira ácsingózó ragadozót. 


..és mivel az ez elmúlt évtizedek vívmányai lehetővé tették, azonnal el is küldte egy kedves e-mailben a karvalyról készült képeket.

A Karvaly (Accipiter nisus) kimondottan a kisebb mérető énekesmadarakra specializálta magát, más táplálékot szinte nem is fogyaszt. Így téli etetés idején a kertünk gyakori vendége lehet.
Keresztbe csíkozott hasi tollazatuk, sárga szemük és hasonlóan sárga hosszú lábuk segít a gyors felismerésben.

5 megjegyzés:

  1. A madáretetés fórumon a napokban ez volt a téma,hogy most jó,vagy nem jó?Én nagyon nem szeretnék karvalyt látni nálam.

    VálaszTörlés
  2. Nálunk tavaly kétszer is volt a kertben, igaz hamar észrevette, hogy szájtátva bámuljuk és gyorsan elszállt... Szerintem nagyon szép madár, de igazán sajnálnám, ha megenné a kismadaraimat.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Mammka és Annás!
    Igen nagy dilemma ez a madárbarátoknak. Egyrészt egy a kertben megcsodálható ragadozó madár, másfelől a kedvenc kis madárkáinkra fáj a foga. Én ma úgy 3 óra magasságában arra lettem figyelmes, hogy az iroda ablak előtt kihelyezett etetőkön eszegető cinegéket egy fenségesen vitorlázó karvaly kergeti. nem járt szerencsével!!!:))
    Péter

    VálaszTörlés
  4. Annás: szép madár,de gonoszul néz.:( Brrr!

    VálaszTörlés
  5. Mammka, én nem érzem gonosznak a tekintetét, inkább olyan "mindentlátónak", egyszerűen nem lehet kitérni, elbújni előle. Igéző a nézése, tényleg kicsit félelmetes...

    VálaszTörlés

Gyurgyalag pár

Gyurgyalag pár

Én mint madárbarát...