2010. november 30., kedd

A nagy túlélő, nagy dobása

Egy kis albínó veréb már évek óta a kertünk egyik állandó kedvence. 3-dik éve sikerül megfigyelni és egy-egy fotót készíteni kedvencünkről. Az elmúlt napokban egy új "tolla-szegett" madárka került az érdeklődésem központjába. Nem más ő mint egy farktollait elveszítő széncinege. Talán egy macskával találkozhatott. Bár repülése kissé eltér egészséges fajtársaitól, de azért egész jól boldogul a fák és etetők között. Sőt!  ..még egy kedves kis képes történetet is sikerült lencsevégre kapnom.
                                                                           









Szia, te is ebédre jöttél?









Akkor várni kell a sorodra!







Na rendben, ne éhezz itt egy kis szotyi!





Ja és megérkeztek az első erdei pintyek!!









A kis albinó veréb társaival a hétvégén.

2010. november 27., szombat

Egy hóborította nap madárképei

 Folyamatosan érkeztek az etetőkre az éhes kis és nagy madarak. Reggeltől sötétedésig tömték kis begyüket kedvenceink. Számos széncinege és kékcinege mellett néhány balkáni gerle és a szokásos verébsereg ugrándozott az etetők környékén. Minden pillanatban tartogatnak valamiféle újdonságot a figyelmes szemek számára. Ügyességük, harciasságuk, nyugalmuk vagy riadalmuk új és új történéseket idéztek(nek) elő. Délutánra az éhes karvalyunk is megérkezett, úgy 1/2 órát töltött nálunk, de itt ma  nem járt sikerrel.






Megjött az első komolyabb hó!!!

Tudtuk ,vártuk és nálunk reggelre meg is érkezett a fehér hótakaró, úgy 8-10cm vastagságban. Sajnos a hőmérséklet olvadáspont feletti, így eléggé latyakos az idő. A hó eljövetelével madárkáinknak nagy szükségük van a biztos táplálék forrásra.







Néhány kedves kép a reggeli madárseregről.

2010. november 25., csütörtök

Holnaptól itt a hó és a hideg!!


Kedves madárbarátaim!

Az zord hidegben és hóval borította időben a a kedvenceink még inkább ránk vannak szorulva, ilyenkor akár a többszörösét is eltudják fogyasztani. Mostantól van az igazi téli etetés ideje!!



Az elmúlt tél képei.

2010. november 24., szerda

Karvaly a kertünkben



Bár én a munkahelyemen az aktuális feladataimba merültem, otthon a kertünkben a madarak szokásos mindennapi teendőikkel színesítették az otthoniak életét. Sőt! Párom egy a teraszablak előtt eltöltött másodperc részeként megpillantott a kert közepén tornyosuló ágak tetején egy kevésbé várt vendéget, egy karvalyt. Tudván, hogy egy jól sikerült fotóval nagy örömet szerez majd nekem, nem tétlenkedett azonnal lefényképezte az etető madaraira ácsingózó ragadozót. 


..és mivel az ez elmúlt évtizedek vívmányai lehetővé tették, azonnal el is küldte egy kedves e-mailben a karvalyról készült képeket.

A Karvaly (Accipiter nisus) kimondottan a kisebb mérető énekesmadarakra specializálta magát, más táplálékot szinte nem is fogyaszt. Így téli etetés idején a kertünk gyakori vendége lehet.
Keresztbe csíkozott hasi tollazatuk, sárga szemük és hasonlóan sárga hosszú lábuk segít a gyors felismerésben.

2010. november 20., szombat

Szombat reggeli hangulat jelentés

A borongós esős hétközi napok után, lélek melengető volt a szombat reggeli ragyogó napsütés. A tiszta égbolt hűs éjszakája után madárkáink is boldog ficánkolással vetették rá magukat az etetőkre. Végre láthattam, ahogy a faggyúgolyó tartón tömték hasukat kedvenc finomságaikkal.







Jó ötletnek bizonyult a nagy etető tetejére szórt eleség, ahol előszeretettel keresgélték az apró magvakat.

2010. november 14., vasárnap

A hétvége vendégei

A csodálatos idő ellenére reggelente seregnyi kék és széncinege látogatott el az etetőkre. Bár a nap nagy részét az időjárás kegyessége miatt kirándulással töltöttük, volt szerencsém a kedvencekben is gyönyörködni.


Mit csináltok odalent!


 Segre ültünk a választéktól!





Jól beettem, s örömömben jót repültem!

2010. november 13., szombat

Attila Fakopáncsa!


Nagy irigységgel olvastam Attila hozzászólását, melyben egy az etetőjét meglátogató harkályról (fakopáncs) ír. Számos alkalommal volt szerencsém Fakopáncsokkal találkozni, de sajnos az etetőkön még nem pillantottam meg egyetlen példányukat sem. Attila elküldte fotóit melyet örömmel osztok meg mindenkivel.

A vendég egy hím Nagy fakopáncs volt!

2010. november 10., szerda

Faggyúgolyó díszcsomagolásban, gyermeki segítséggel!

Biztos többen irigykedtünk már egy-egy könyvben, internetes oldalon megpillantott, esztétikus, jópofa etető láttán. Én hosszú ideje birkóztam a gondolattal, hogy is tehetném hangulatosabbá a kereskedelemben kapható faggyúgolyókat. Számos angol és tengerentúli oldalon találtam már megfelelőnek tűnő tárgyakat. De sajnos a beszerzése illetve egyszerű elkészítése ásta alá tervemet. Olyan tartót próbáltam kitalálni, amit lányaimmal is könnyedén eltudok készíteni és annak elkészítését másoknak is egyszerűen el tudom magyarázni. Ilyen faggyúgolyó-tartót sikerült elkészíteni lányaimmal az elmúlt napokban. Nem kellett hozzá más, mint 30x30cm műanyag bevonatú csirkeháló, egy kevéske drót és egy csomag faggyúgolyó. A képek remélem jól illusztrálják az elkészítését. Így megszületett egy a madaraknak és természetesen számunkra is kedvesebb etető.






Amint kikerült és a kedvencek is rátaláltak,hozom a képeket!

2010. november 7., vasárnap

Megszerezni és megenni


 A hétvégén kihelyeztem az elmúlt évben a lányokkal közösen készített etetőt. Sikerült a ház közelében lévő frissen visszavágott almafára helyeznem az etetőt, így még közelebbre tudtam csalni a kis kedvenceket. Néhány széncinege hamar rátalált, én pedig gyorsan lefotóztam őket. A képeken jól látszik az etetőn megszerzett magok közelben történő elfogyasztása. A széncinege az ujjaival a faághoz szorított napraforgómagot hegyes kis csőrével vájja ki, így jut hozzá az energia dús finomsághoz.



Gyurgyalag pár

Gyurgyalag pár

Én mint madárbarát...