2011. április 22., péntek

Tengelic fészek húsvétra

Tengelic, stiglinc


Bár húsvét vasárnapig még két napot kell várnunk, azért én ezt a reggeli meglepetést húsvéti ajándéknak véltem. A történet még úgy 2-3 hete kezdődőt, mikor is a kerti időtöltésünk közepette többször is felfigyeltem egy kedves kis tengelic párra, kik a házunk tövében található bodzabokor sűrűjében ficánkolt és énekel. Nagy büszkeségemre évek óta fészkelnek tengelicek a kertünk fáin, bokrain. Az elmúlt évben több fészkelést is feljegyezhettem.

Napok óta figyeltem a bodza bokor felső szintjeit, de a fészekre csak tegnap előtt lettem figyelmes.

balra a fészek, szemben vele a hím tengelic

Közel egy hónapos nász után a tojó elkezdi megépíteni kicsi mesterművét, melyet úgy két hétig építget, miközben gyakran párzik párjával, melyre hangos csiripeléssel hívja fel környezete figyelmét. Így szoktam én is fészeképítésük helyére rálelni.


Nagyon vártam már a tavaszi pihenésem kezdetét és nem is kellet csalódnom, ahogy a kisszoba ablakán reggel kitekintettem egy csodaszép tengelicre lettem figyelmes aki ágról-ágra szállongva fújta nótáit. Csodálatos hím madár volt, ki a fészek körül repkedve jelezte párjának ottlétét. A tojó rendületlenül ült a tojásokon.


A tojó a rendszerint 5 foltos kis tojásán úgy még 10-12 napig üldögél és ezalatt párja begyéből eteti. A fiókák 2 hétig élvezik majd a fészek melegét és biztonságát mielőtt kiröppennek majd a nagyvilágba.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek ezek a madarak. Csak annyi megjegyzésem lenne, hogy nem begytejjel eteti, mert begyteje csak a galamboknak van (illetve még egy pingvin fajnak és a flamingóknak). Az elfogyasztott táplálékot öklendezi vissza a párjának, később a kis fiókákat is így táplálják.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Malmar!
    Köszönöm az észrevételt! Jogos a 2 pont!
    Már javítottam is.
    Péter

    VálaszTörlés

Gyurgyalag pár

Gyurgyalag pár

Én mint madárbarát...