2009. augusztus 5., szerda

Őszapó (Aegithalos caudatus)


Sajnos a kertemben még nem figyelhettem meg, de amikor a balatoni domboldalon a kert közepén álló tuján megpillantottam egy egész családot, szinte megbabonáztak. Nem lehettem 8-10 méternél távolabb és természetesen a fényképezőgépemért sem kellet a tó másik oldalára mennem, csináltam is gyorsan néhány képet az ugrándozó kis családról. Az őszapó nem igazi cinege, de mozgása, viselkedése nagyon hasonlóvá teszi. Amikor meglátod a kis tollgombócot hosszú fekete farkával, nem tudod majd összetéveszteni. Nem odúba fészkel, hanem fészket épít, nem is akármilyent, egy igazi remekművet, ami akár két hétig is készülhet. Mohából, zuzmóból finom háncsot használ, melyeket pókfonallal és hernyószövedékkel erősíti meg. A belsejét tollakkal béleli, akár több százat is belesző. A cinkékkel ellentétben főképp apró rovarokat fogyaszt, ha nagyobb zsákmányra lel, azt az egyik lábával leszorítja és úgy csipegeti szét.









Őszapó a tóparton ITT

14 megjegyzés:

  1. Gyönyörűséges! :)
    Örülök, hogy pár hónapja rátaláltam a blogodra. Mi is (a lányaim és én) nagyon szeretjük a madarakat, de szégyenemre legyen mondva, hogy csak néhányat ismerek fel madárhatározó könyv nélkül (kb. 10-et, talán).

    Üdv. Scotty

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm kedves szavaidat, örülnék, ha továbbra is sűrűn visszalátogatnál!!

    VálaszTörlés
  3. Szia Én nem tudok szonte semmit a madarakról,de szeretem őket.Szeretném őket most a télen etetni.Őszapó,Rozsdafarkú,Harkály,Veréb,Kékcinke/Széncinege/ található a kertemben.4-5évig senki nem lakott a telken,mi újlakók vagyunk.Szeretném megtudni mivel és milyen etetőn etessem őket,hogy ne zavarják el egymást!Volt-van?? Gyíkunk is.Őnekik új lakohelyet kellene tavasszal készíteni,mert a házalapja javítva lesz.Kösz a segítséget Maya

    VálaszTörlés
  4. Szia Maya!

    Öröm ,hogy ilyen színes a madárcsapat a kertetekben és ez még a tél folymán bővülhet is.
    Két etetővel, egy függővel (ilyet láthatsz a nemrégiben feltett cinegés képeken) és egy fa nyitott etetővel szinte minden madárnak a kedvére tehetsz. De egy-két plusz fagyúgolyóval is nagy örömet tudsz nekik okozni.
    Üdv.
    3Gracia

    VálaszTörlés
  5. A mi kertünkben volt egyszer őszapó, talán a múl hét folyamán, gyönyörűek, sőt ma is láttam párat az utcán:D Az Egyik kedvenc madaraim:)
    Gyönyörűek a képek%:)

    VálaszTörlés
  6. Köszi hozzászólást és örülök, hogy tetszenek a képek. Nálunk is nagy kedvenc, bár a mi kertünkben még nem sikerült megpillantani.
    Péter

    VálaszTörlés
  7. Hozzánk épp 3napja tévedt egy ilyen Őszapó.
    Berepült a szobába,csórikám lefejelte az üveget...Kicsit megszédült,aztán barátságosan hagyta magát ápolni.Nyugodtan ült a kezemben végig az úton az állatorvos felé.
    Végül kiderült semmi baja!
    Feltettem egy közeli fenyőfára,csak nehezen akart "elengedni"...onnan figyelte ahogy elindulunk hazafelé,majd Ő is útjára indult.IMÁDTAM!Csúcs egy kis madárka...

    VálaszTörlés
  8. Szia Dodo!
    Nálunk egyszer egy kékcinege járt hasonló képen. A komás kis cinegét, Zsófi lányom tartotta a kezében és azóta is a kedvence madaraként nevezi.
    Péter

    VálaszTörlés
  9. Láttam ma én is ilyen kis tüneményeket Szeged belvárosában Ady tér közelében.
    Unaloműző

    VálaszTörlés
  10. Szia Unaloműző!
    Sajnos nálunk az etetőt még nem látogatják, pedig rengetegen látogatják. Az egyik nagy kívánságom ők lennének. Pedig nem messze a közeli tóparton sokan éldegélnek.
    Péter

    VálaszTörlés
  11. Így tul a hatvanon most láttam előszőr őszapót nagyon tetszettek.Röktön rá ismertem.Ráadásul bent a városban Újpalotán Györöüek.

    VálaszTörlés
  12. Szia!
    Az őszapót látni mindig csodálatos. Biztos a kiserdő patak menti részeiről tértek be. A szentmihályit övező parkban láttad?
    Péter

    VálaszTörlés
  13. Én ma láttam őket először, több mint egy hónapja etetem a madarakat, rengeteg féle van a kertben. Nagyon hasonlít a cinkékhez a hangjuk is, bár inkább csörgő hangjuk van, és összetartóbb a csapat is. A cinkegolyót 3szor is leverték, mert annyian kapaszkodtak rajta egyszerre. Ugyanakkor a mogyoróhoz, vajhoz nem nyúltak, csak kizárólag a zöld hálós faggyúgolyót támadták meg.

    VálaszTörlés
  14. Szia!

    Sajnos nálunk még nem tették tiszteletüket, mindig csak a tóparton és kirándulás közben sikerül lekapnom őket. Én a faggyúgolyóknak csináltam egy tartót, nagyon szeretik.
    Péter

    VálaszTörlés

Gyurgyalag pár

Gyurgyalag pár

Én mint madárbarát...