2010. április 5., hétfő

Húsvét Kosdon I. rész

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a családunk időről időre a Nagypapiék csodálatosan felújított Kosdi parasztházában találkozik és élvezi a családi együttlétet. Nem volt ez másképp húsvétkor sem. A ház hatalmas kertje telis-tele hatalmas diófákkal, gyümölcsfákkal és még sok-sok zöldellő növénnyel.
Ez a hely minden alkalommal tartogat meglepetéseket a madárvilággal kapcsolatban.

A nagy fakopáncs  "Dendrocopos major"

A fakopáncsok küllemük, hangjuk és életmódjuk révén könnyen észrevehetőek és felismerhetőek. Fehér foltokkal tarkított fekete hátuk, nagy piros folt a farkuk alatt és piros folt a tarkón vagy fejtetőn. Ezek a legfőbb ismertető jegyei a fakopácsoknak. De mégis hogyan különböztetjük meg őket?! Míg a legtöbb fakonpács fejtetője piros, addig a nagy fakopáncsnak és a balkáni fakopáncsnak a tarkója található e piros jegy, a tojó tarkója egyszínű fekete. Ami mégis felismerhetővé teszi a címszereplőnket az a bajuszsávjától a tarkójáig nyúló fekete csík.
Fakopáncsunk egész Európában elterjedt, Skandináviától egészen Spanyolországig.
Fő tápláléka a szúfélék melyeket a fa kérge alól vés ki, de télen a fenyőmagot is előszeretettel fogyasztja. Néha mogyorót és diót keresve az etetőkön is feltűnik a cinegecsapatok társaságában.
A saját maga által készített odúban költi ki rendszerint hat fehér tojását. A párok felváltva kotlanak és a fiókákat kikelés után kizárólag rovarokkal etetik. Egy-egy ilyen odút könnyű megtalálni, a fiókák hatalmas lármája nyomán.

6 megjegyzés:

  1. Mondom én,hogy bárhova mentek,ott vannak a szebbnél szebb madárkák!:)
    Egyik nap,a szomszéd kert mandulafáján én is láttam egy piros farkú fakopáncsot..)

    VálaszTörlés
  2. A mi kertünkben is van egy fakopáncs, csak fotózhatatlan, mert olyan magas az akácfánk, hogy nem tudom ilyen jó minőségben lefotózni. De mindennap itt van és kopogtat a drága.

    VálaszTörlés
  3. Szia Mammka és Pepi!
    Ugye, hogy mindenütt ott vannak!? .. csak figyelnünk kel és együtt élni velük. Holnap jön a kedvencem!!
    Péter

    VálaszTörlés
  4. Kedves Mammka és Wyrusch!
    Most értem haza!:) Estére meglesz!!
    Péter

    VálaszTörlés

Gyurgyalag pár

Gyurgyalag pár

Én mint madárbarát...