2011. január 28., péntek

Küllő nyomok a hóban és fyenyőrigó a bokorban

Zöld küllő (Picus viridis)
Fenyőrigó  (Turdus pilaris)




A hó még közelebb hozta a madarakat a kíváncsi emberek ablakaihoz. Az éhség madárkáinknak még több bátorságot ad, csökkenti a félszt. Ma sok-sok csodálatos pillanatot adott nekem két kedves madár, jobban mondva egy madár és egy kisebb madárcsapat.


Még talán 10 óra sem volt, amikor egy, az ablak elött álló  borbolyabokorban egy fenyőrigó eszegetett. Ahogy falatozását csodáltam, szemem sarkából egy termetes madárra lettem figyelmes, ahogy kissé távolabb a hóban landol. Nem volt ő más, mint a szomszédban fészkelő és időről időre vendégségbe járó zöld küllő tojó.

Már látom az alagút végét

"Hó" de nehéz munka!

Már kész árok rendszert sikerült..




Valahol azt olvastam, hogy a fő fogásának számító hangyákat a harminc centiméteres havon keresztül is megérzi és nagy vehemenciával fel is kutatja őket. Hát aminek szemtanúja lehettem, az éppen ez az eset volt. Habár a hó vastagsága nem haladta meg a tíz centimétert,  küllő barátunk hihetetlen ügyességgel ásta le magát a hangyabolyig. A falatozás befejeztét a közeli fára történő felröppenés után, egy gondos csőr tisztogatás követte.

Ha már harkály vagyok..


A nap folyamán mind ő, mind a fenyőrigó csapat többször visszatért, hogy a hideg okozta többlet energiaigényüket kielégítsék.

Borbolya a kedvencünk!!





Látlak ott az ablak mögött!!


..érdekes, hogy a madárbirshez még szinte hozzá sem nyúltak, ez a közönséges borbolya a kedvencük.


8 megjegyzés:

  1. Szia!
    Szinte a megszólalásig hasonló fotókat csináltam a fiammal egy zöld küllőről. Nagyon szép madár. Hogy őszinte legyek, nem néztem meg, hogy tojó vagy hím tévedt a kertünkbe, még nagyon kezdő vagyok a témában. A bajuszsáv színe különbözteti meg őket, ha jól tudom. Ugyanígy a hóban keresgélt, és ahogyan "hasalt" a földön, a fiam szerint már-már pingvinre hasonlított.:-) Nagyon szépek a fotók, gratulálunk!

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok!
    Köszönöm!:)
    Igen! A bajuszsávjukon lehet őket megkülönböztetni, ő egy tojó, sajnos a hím még nem járt nálunk. .. és tényleg a fiadnak igaza van a nagy testével és nagy csőrével akár mint egy pingvin.
    Péter

    VálaszTörlés
  3. Milyen jó fej ez a fenyőrigó! Tisztára olyan szigorúan néz, mint az én feketerigóim, amikor rajtakapnak, hogy kukkolom őket. =D =D =D
    Az alagútásó zöld küllő se semmi, nálunk a rigók ásnak ki egy kb. 80 cm átmérőjű kört az egyik fa alatt, rendre ugyanott...

    VálaszTörlés
  4. Még nem is láttam zöld küllőt, nagyon szép madár ;-), nagyon tetszenek a portrék róla :-)
    Még szerencse hogy ott van az a borbolya ;-)ezek a fenyőrigók milyen huncutok, valami miatt biztos jobban ízlik nekik :-)
    csipike

    VálaszTörlés
  5. Fantasztikus képek, fantasztikus! Gratulálok!

    VálaszTörlés
  6. Szia Kiddy!
    Olyan ki mérges tekintettel néznek ilyenkor.
    Sajnos nálunk a feketerigó jó ha elvétve az etetők környékére találnak.
    Péter

    VálaszTörlés
  7. Szia Csipike!
    Én 3 éve ültettem át a kert végébe a borbolya bokrot, mert állandóan beleakadtunk. Így sajnos nem látom kik garázdálkodnak rajta. Sőt a bodzások is messze a kert végében vannak. Kivéve a hátsó kisszoba ablakánál található öreg bodzabokor. Pedig milyen csodásak, de így csak néhány pillanat adódik csodálni őket.
    Péter

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm MJ!
    Ma a tóparton egy gyönyörű hím nagy fakopáncsot sikerült lekapnom.
    Péter

    VálaszTörlés

Gyurgyalag pár

Gyurgyalag pár

Én mint madárbarát...