2011. január 1., szombat

Őszapó az Újévi meglepetés

Őszapó (Aegithalos caudatus)


Hónapok, sőt évek óta várom, hogy etetőim egyikén végre megpillanthassak egy csodaszép őszapót. Sajnos ez ma sem történ meg, de..
Barátommal egy jól sikerült, gyerekekkel teli szilveszterit bulit követő délelőtt elvittük lányainkat a közeli tópartra szánkózni. Apa kihasználva, hogy a tavat övező ligetes erdők telis teli vannak madarakkal elindult felfedezni a rengeteget. 
..és láss csodát, ott röpködtek fáról fára a kedves kis hógolyók. Gondosan végigkutattak minden egyes fát, gallyat és szegletet. Látszott a tudatosan megtervezett út, ahogy követvén a tó partját, mentek előre. Nem igazán voltak meglepve közelségemtől, úgy 8-10 méter távolságról követhettem figyelemmel a kb.10-12 csodás őszapót, akikhez két fakusz is csatlakozott. Róluk majd később. Az őszapókról tudni érdemes, hogy a családok mindig együtt kóborolnak, összetartók, sőt a hideg beköszöntével több család is összeverődik, még nagyobb esélyt adva a hideg napok túléléséhez. 









..és ketten a szánkós csapatból.

21 megjegyzés:

  1. csodaszépek az őszapók és a Gráciák!:)

    VálaszTörlés
  2. Szia Mammak!
    Elhiheted milyen lázban voltam és még a lányok is egy fantasztikusat szánkóztak.
    Boldog Új esztendőt!:)
    Péter

    VálaszTörlés
  3. Megértem a vágyakozást, igazán bájosak ezek a kis gömbölyű madárkák. Sajnos még nekem nem volt szerencsém hozzájuk.

    VálaszTörlés
  4. Szia Andi!
    Légvonalban max. 3km re kószáltak a golyócskák, tényleg eltalálhatnának a kertünkbe.
    Péter

    VálaszTörlés
  5. BÚÉK!
    Pénteken hazafelé menet a munkahelyről a telephely előtti jegenyenyárakról egy 30 fős őszapó csapat reppent fel. Etetőknél nem láttam még őket. Ellenben amikor ma mentem etetni láttam már tengelicet is, és.....(hatásszünet)... fácánokat. 2 kakas és 7 tyúk volt. :)))

    VálaszTörlés
  6. Boldog új évet Nektek és sok sok csodás blogbejegyzést erre az évre is!

    VálaszTörlés
  7. Kedves Markella!
    Ma újra kimentem a tópartra, de sajnos az őszapókkal nem találkoztam, ellenben fácánokat és ölyveket sikerült felvernem a ropogó hó hangjával.
    Péter

    VálaszTörlés
  8. Szia Pepi!
    Köszönjük a jókívánságokat. Nektek is kívánunk sok-sok örömet a z új esztendőben.
    Péter

    VálaszTörlés
  9. Az őszapók avagy a kis "nyeles gombócok". Az egyik nagy kedvencem, sajnos az etetőn még nálam sem tettes tiszteletét, én is csak házon kívül láttam, de akkor nagyon közelről! Szívesen megnézném tavasszal a művészi fészkét is közelről. Szép képeket készítettél.

    VálaszTörlés
  10. Sziasztok!
    Nálam rendszeres vendégek a kertben, de az etetőbe szinte soha nem repülnek be. Cinkegolyó a kedvencük. Eddig 1 golyón egyszerre 6 madár volt a rekord.

    VálaszTörlés
  11. Sziasztok! Én Imi vagyok 5-6éve jó érzéssel tölt el, hogy minden reggel arra kelek cinkék és erdei lakok sokasága látogat meg. Ám tegnap előtt hangos csivitelésre keltem kimentem két"gondolom egypár" madár nézett rám s egy perc habozás után mellém repültek a golyóra. Érdekes nem féltek tőlem a cinkék megszoktak de őket még nem láttam.Erre sok a macska így a kutya mellett van az etető. A kutya szó szerint őrzi őket. Hófehérek voltak fekete barett sapka és talán a farkuk is fekete nem igazán figyeltem meg őket úgy meg örültem nekik.-nem tudom mik ők tud valaki segíteni? Ja kb cinke méretüek: Boldog Új évet minden állatbarátnak!

    VálaszTörlés
  12. Szia Imi!
    Örülök, hogy téged is megérintett a madarak közelsége, remélem ez csak fokozódni fog.
    Jó helyen járhatsz az őszapóknál, mivel van fekete csíkos fejű őszapó is. De lehet hogy barátcinege (vagy kormos cinege) volt, bár ők inkább világos szürkés színűek.Találsz róluk is bejegyzést képekkel.

    Péter

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Először is köszönöm a válaszod+elnézést a névtelen bejegyzésért de segg hülye vagyok a internethez csak magához a gépekhez értek. Nálunk ha nem sport megy akkor animalplanet erre meg arra,hogy már talán az állatok sokaságával volt kontaktusom értsd szó szerint medvétől Gaboni viperáig. Ha nem lenne marhaság (meg ilyen hideg)azt mondanám valami kanári bár a csőrét nem láttam"homlokig" volt a faggyúban.Még egy érdekes dolog.Július körül ne nevessetek ki azt hiszem kb 4-5centis kolibrit láttam a virágainknál persze le hülyéztek de én ujra találkoztam ilyen madarakkal pont olyannal Szabolcsban egy kiránduláson és ott azt mondták arra mostanában rengeteget látni. Előre is köszönöm. Imi

      Törlés
  13. Szia Imi!

    Nálam is a lányaim és a madarak no meg a sport! Este megy is mindig, hogy apa megint a meccset nézi. A madaradat nehéz így beazonosítani, azért van egy két téli vendégünk is aki itt próbál az északi hideg elöl némi meleget találni. A kolibris dolog sok embert megtréfált már. Ő a szender lepke én is sűrűn látom a kertünkben. Sok helyütt hívják európai kolibrinek, bár ő egy lepkeféle. Van is róla bejegyzésem.

    Péter

    VálaszTörlés
  14. Nekem éppen 3 napja volt szerencsém egy Őszapó családhoz, egyiküket sikerült lencsevégre is kapni! Nagyon szép kis madár, nem tudtam, hogy ilyen nehéz elcsípni őket! Csak kattogtattam és később kezdett el érdekelni, hogy milyen madár is lehet! Nagyon jó képet sikerült készítenem róla, bánom, hogy nem néztem őket akkor tovább szabad szemmel is! Igaz, a másfél éves kisfiam közben a nyakamban lógott! Küldeném a képet is, de nem tudom itt hol csatolni!

    VálaszTörlés
  15. Szia!
    Ismerős a dolog én is általában a három lányommal a nyomomban próbálok közelükbe kerülni, de azért néha sikerül. Őszapókkal közelről 4-5 szer sikerült összeakadnom, bár a távolból mindig hallom a csapatok csivitelését. A képeket a baligbi77@gmail.com ra tudod küldeni.
    Péter

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Péter!
      Elküldtem a képet, ahogy ígértem!
      Sajnos a hangjukat nem hallottam, majd legközelebb megfigyelem őket jobban. Ebben a nagy hidegben, csukott ablakon keresztül erről az élményről lemaradtam!

      Törlés
    2. Szia!
      Bocsi, de egy betűt kihagytam! A jó cím: baligabi77@gmail.com
      Köszi, várom.
      Péter

      Törlés
  16. Szia!

    Elküldtem! Épp most! Sajnos most vettem csak észre, hogy írtál! Betegek a gyerekeim, nem unatkozom egész nap! Na szóval, elküldtem a madárkát! :)

    VálaszTörlés
  17. Szia!
    megértelek!
    Nálunk is három lány van, mi most jöttünk haza néhány napos pihenésről, de azonnal nézem a képeket.
    Ja! és jobbulást a gyerkőcöknek!
    Péter

    VálaszTörlés

Gyurgyalag pár

Gyurgyalag pár

Én mint madárbarát...