2010. május 21., péntek

Tóalmási kastélypark és madarai

Gödöllőtől Jászberény irányában, úgy félúton található e kedves kis Pest megyei település, melynek kastélyparkjában egy csodálatos arborétum található. Évek óta terveztük e kis eldugott kastély és annak parkjának felfedezését, mely sajnos évekig elmaradt, de nemrégiben kellemes kirándulást tettünk, gyönyörű családommal. Amint beléptünk a kastélypark fái közé egy hatalmas zöld küllő húzott el fejünk felett és landolt egy magas odvas fa tetejére, megalapozva kirándulásunk hangulatát. A tópartján számos, szomját oltó énekessel találkoztunk, melyek érkezésünkre sajnos tova reppentek. A fűben énekesrigók hadakoztak hatalmas gilisztákkal, kissé arrébb egy meggyvágó kutatott magok és más ehető dolgok után. A nap fénypontja egy csodálatos erdei pinty pár lett, amely egy alig néhány centiméterrel a fejünk felett lévő kinyúló faágra építette művészi fészkét. Hosszú percekig sikerült figyelni őket, ahogy felváltva etetik nemrég kikelt fiókáikat. Túránk végén, még egy tollászkodó csuszka is megmutatta magát.  

....ja és a mókusokról se feledkezzünk meg!

6 megjegyzés:

  1. Szép képeket készítettetek! Én még sosem jártam ott, de most kedvet csináltatok hozzá. :-)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű helyen jártatok és ismét sikerült lencsevégre kapnotok néhány különlegességet. A mókus miatt külön irigyellek: életemben csak egyszer láttam élőben (leszámítva a vadasparkban található mókusokat).
    De képzeljétek, jár a kertünkbe egy búbos banka! Néhány napja egyik reggel ment ki a párom az udvarra, és az ajtóból visszaszólt, hogy "Itt volt a lépcső előtt egy búbos banka!" Gondoltam magamban, hogy az biztos egy búbos pacsirta volt, mert azt láttam már korábban itthon. (Azért sem vettem komolyan, mert a párom is kb. annyira jártas a madarak világában, mint én- Neki minden bóbitás madár búbos bLanka - így L-lel- :) ...) Tegnap délután viszont én is láttam átrepülni a fejem fölött: a szomszéd diófája felé vette az irányt. Nagyon örültem Neki, még ha csak átutazóban is volt. Remélem, ha megnőnek a fáink, nálunk is fészkelnek iyen madárkülönlegességek. Sajnos a házat úgy vettük néhány évvel ezelőtt, hogy egyetlen fa sem volt a telken, így mi telepítettünk néhányat, de olyan sokára nőnek meg...
    Bocsi, már megint sok voltam... További szép hétvégét!

    VálaszTörlés
  3. Csodálatos képek és leírás. Gratulálok! Én is szeretnék már végre egy meggyvágót látni! :)
    További szép napot!

    Üdv.: Birdman

    VálaszTörlés
  4. Szia Pepi!
    Képzeld! Ildiék is elmentek a múlthéten, de valamilyen tábor működik ott és nem engedték be őket. ezért javaslom előtte érdeklődjetek. Megéri elmenni!
    Péter

    VálaszTörlés
  5. Szia Wyrusch!
    Mi szerencsésnek mondhatjuk magunkat, elég gyakran találkozunk mókusokkal.
    A történeteid pedig nagyon kedvesek és néha tanulságosak. Várjuk őket!
    Péter

    VálaszTörlés
  6. Szia Birdman!
    Ahogy a tél elején is mondottam. kitartás!!
    Péter

    VálaszTörlés

Gyurgyalag pár

Gyurgyalag pár

Én mint madárbarát...