2010. június 7., hétfő

Nyáreleji meglepetés

Balkáni fakopáncs (Dendrocopos syriacus)   

Néhány napja kollégáim örömmel újságolták, hogy egy szép nagy harkályféle járkált a cég udvarán. Megörültem és vártam a Nagy fakopáncs feltűnését az ablakunk előtt. Ma délben ebédből visszajövet a fakopáncs újbóli felbukkanásával fogadtak. Kissé mérges voltam, hogy újra lemaradtam róla, de néhány perccel később az ablakunk előtti fiatal szivarfák egyikén megjelent őnagysága. Nagy volt a meglepetésem és örömöm, mivel egy régóta várt találkozásra került sor egy Balkáni fakopánccsal. Számos Nagy fakopáncsot sikerült már lencsevégre kapnom, de ez volt az első alkalom, hogy egy Balkáni fakopáncsban gyönyörködjek. Csak 1cm-rel kisebb közeli rokonával és szinte csak a fejtetőig húzódó bajuszsáv hiánya különbözteti meg. Életmódja és élőhelye hasonló sőt néha keresztezéseket is megfigyeltek.
Délután még számos madárvendég tisztelt meg minket. Többek közt, seregélyek, rozsdafarkúak és a már állandó vendégnek számító szarkák.

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Jól sikerült képek!

    VálaszTörlés
  2. Épp a napokban volt nekem is szerencsém egy fakopáncs hangjához. Egyik reggel épp a kisebbik gyerkőcömet "adtam le" a bölcsiben, amikor kifelé jövet az ajtón, hallottam azt a jellegzetes kopácsoló hangot. Látni sajna nem láttam, pedig biztosan ott volt valahol a közelben. Érdekes, mert olyan mintha kilométerekre kopácsolna, és még egy kis visszhangot is sejtet.

    VálaszTörlés

Gyurgyalag pár

Gyurgyalag pár

Én mint madárbarát...