2010. október 31., vasárnap

Megérkeztek az első kék cinegég az etetőre!

Kék cinege (Parus caeruleus)
A elmúlt év "kis" közönség kedvence, aki nem utolsó sorban a lányaim kedvencei is, ma újra meglátogatták az etetőinket. Ahogy a verebek és a széncinegék társasági viselkedését figyeltem az aranyeső fánk csúcsán ficánkoló apró kék gombolyagra lettem figyelmes. Érdekes volt megfigyelni, hogy inkább a fa ágat pásztázták végig, az etetőkre szinte alig jártak. Biztos találtak még kis bujkáló ínyencebb falatokat. 

11 megjegyzés:

 1. Jaj,de sárgán irigy vagyok!!!!:)Nem ,nem kéken....)
  Máma mintha káprázott volna a szemem, hol zöldet,hol kékeset láttam a széncinkéknél.De ki tudja?Holnap résen leszek még jobban.:)

  VálaszTörlés
 2. Szia Mammka!
  Én pedig az ökörszemedre irigykedem, de nagyon!!
  Péter

  VálaszTörlés
 3. Sziasztok!
  Egy kis segítségre lenne szükségem. Szeretnék kitenni cinegegolyókat a kertünkbe, hátha megjelennek a madarak a közelünkben. Azt nem tudom, hogy a verebek mennyire ugranak erre a táplálékra, mert igazából nem őket szeretném idecsalogatni. A fészekodúk, melyek 28 mm-es nyílással vannak ellátva, abba veréb is be tud költözni?
  Válaszokat előre is köszönöm:
  Attila

  VálaszTörlés
 4. Szia Attila!
  Az első kérdésedre a válasz pozitív, a verebek nem szeretik az ide oda mozgó bizonytalan golyókat és kisebb etetőket, bár néha rá-rá reppennek. Az odúkat néha elfoglalhatják, de nem jellemző(nálunk), inkább a mezei veréb fészkel bele. A mezei veréb egy sokkal kedvesebb viselkedésében jóval színesebb madárka. http://madarakakertben.blogspot.com/2010/01/teli-vendegeink-v.html
  Üdv:
  Péter

  VálaszTörlés
 5. Már én is látom, hogy a kismadarak egyre jobban behúzódnak a kertbe, udvarra, ott kutatgatnak a gyümölcsfákon. Máma belezek és szárogatok nekik takarmánytökből tökmagot, csak az a gondom ezzel, hogy a pici cinkék ki tudják vajon majd bontani azokat a bazi nagy olajos magokat? Mert sokkal nagyobbak ezek, mint a szotyiszemek, és a héjuk is kemény. Maradt szotyi még tavalyról. Azt még kirakhatom, vagy romlandó a napraforgómag?

  VálaszTörlés
 6. Köszönöm a megnyugtató választ.

  VálaszTörlés
 7. Szia Ági!
  Ha nem fülledt be akkor nyugodtan kiteheted őket, nagyon fognak neki örülni. A pici cinegék pedig sok mindent feltörnek aprócska csőrükkel.
  Péter

  VálaszTörlés
 8. Kiraktam a madáretetőt, a cinegék meg is jelentek. Lakmároznak becsülettel. A cinegegolyó iránt nem igazán érdeklődnek, inkább a szotyira mennek. Szerencsére eddig a verebeknek semmi nyomuk.

  VálaszTörlés
 9. Szia Balek!
  Meglásd a golyóknak is lesz majd keletje, meglátod ha hidegebbre fordul, a környék összes szája nálad akar majd lakmározni.
  Péter

  VálaszTörlés
 10. Szia!

  Igazad van! Még nincs is olyan hideg, de már vagy 5 cinege pár tolongott az etetőnél.
  A szomszéd meg is jegyezte, hogy náluk meg eltűntek:))

  VálaszTörlés
 11. Szia Attila!
  Ez a szép benne, amikor két madárbarát versenyre kell a madarak kegyeiért! Kinek lesz több csillagos étterem a kertjében?! Hajrá!! Drukkolok:)

  VálaszTörlés

Gyurgyalag pár

Gyurgyalag pár

Én mint madárbarát...