2010. augusztus 25., szerda

Légivadászok avagy...

"Szitakötők"

Az elmúlt hónapok kerti madármegfigyelései mellet egy másik színes, változatos és érdekes faj is az érdeklődési körömbe került. Nem mások ők, mint a szitakötők!! Próbáltam minél több információt megszerezni és alapműveltségemet kibővíteni e téren is, de rá kellet jönnöm, hogy milyen változatos és különleges is az ő világuk. A címben szereplő légivadász jelző nem véletlen, bár... Mivel beazonosításuk nem mindig zökkenőmentes, szívesen veszem majd a segítő hozzászólásokat.

 Addig is figyelemfelkeltésként az egyik legkedvesebb képem.

3 megjegyzés:

  1. Érdekes dolog, második éve a mi kertünkben is rengeteg szitakötő él. Én úgy gondoltam vízközelében élnek, de ezek szerint nem feltétlen, hiszen környékünkön sehol egy tó. Remek fotóalanyok :-)
    Nemrég Ausztriában az Alpoknál láttunk rengeteg szitakötőt egy hegy tetején.Csak ámuldoztunk olyan hatalmasak voltak.

    VálaszTörlés
  2. Pont ezen gondolkodtam én is. A kertünk közelében sehol nincs víz, mégis van egy csomó szitakötő. A múltkor minden virág, és fát támasztó karó hegyén ült egy-egy "repülőgép"

    VálaszTörlés
  3. Kedves Pepi és Beatrice!
    Bár nálunk a kert végében egy kis patak folydogál és a szomszédnak is van egy kis tavacskája a kerítésünk mellett, de az elmúlt években és főleg idén a megszokottnál sokkal több szitakötő repkedett a kertünkben. Sőt a minap egy kb 8cm hosszú zöld fekete sávos jumbo jet is vadászott.
    Péter

    VálaszTörlés

Gyurgyalag pár

Gyurgyalag pár

Én mint madárbarát...