2010. december 6., hétfő

Faggyútömb, faggyúgolyó készítés

Számos olvasóm súgott, keresett, informált, kérdezett a faggyúgolyó és más zsiradékból készülő madárcsemegéről. Az elmúlt héten a lányaimmal sikeres faggyútömb készítésen estünk át. Az eredményét a kedvenceink, hihetetlen falánksággal vették birtokukba, ahogy azt az előző bejegyzésben sok-sok fotóval illusztráltam.
Néhány hozzávaló és már gyönyörködhetünk a művünkben.

1 pohár napraforgó
1 pohár vegyes mag,
    köles mag, len mag, búza, négermag

1/2 kg zsír

A poharakat vegyesen összekeverve feltöltjük szinte a pohár tetejéig, ezután a megolvasztott zsírt óvatosan rátöltjük. Az így elkészült poharakat kitesszük a szabadba, hogy a zsír (faggyú) megdermedjen, majd a poharat óvatosan levágjuk a tömbről.

Károly olvasóm szinte ugyanezt a receptet ajánlotta nekünk.

8 megjegyzés:

  1. Szia Péter! A disznózsír csak mínusz fokban jó ugye? Gondolom pluszban már elolvad. Vagy nem?

    VálaszTörlés
  2. Szia Beatrice!
    A sertészsír +20 C alatt már megdermed. Nyugodtan használhatod, az elkövetkező időszakban nem nagyon lesz +10 c-nál melegebb. Nálunk a napon sem olvad meg.
    Péter

    VálaszTörlés
  3. Szia Beatrix!
    Szívesen, bár az élet kissé meghazudtolt a mai 10-en fokokkal.
    Péter

    VálaszTörlés
  4. dejó!Köszi a receptet!!!!Holnap csinálok!!!!!Az sem baj,ha "csak" szotyim van?

    VálaszTörlés
  5. Szia Mammka!
    Gondolom, dió és mogyoró is található a kicsike kis kamrában. Ha apróbbra töröd az is nagyszerű lehet még hozzá.
    Péter

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm a receptet; lenmagból, dióból, szotyiból és búzából meg zsírból állítottam össze. Az első vendégem egy VÖRÖSBEGY!!!volt a kalácsra. Köszönöm!

    VálaszTörlés
  7. Szia Ági!
    Szívesen, bár igen-igen irigykedem!!:)
    Péter

    VálaszTörlés

Gyurgyalag pár

Gyurgyalag pár

Én mint madárbarát...