2012. március 11., vasárnap

Őszapók a váci napsütésben


 Ha meg kellene nevezni azt a madarat amely bármely madárkedvelő embert elbűvöl biztos, hogy az elsők közt jutna eszembe az őszapó. Bájos, kedves, kicsit izgága és igazán szépséges tollazattal bír.
 Sajnos a kertünkben és etetőinken továbbra sem vendégeskedik, de az élet mindig tartogat meglepetéseket és ha nagyon vársz valamit..
  Tegnap délután Vácon sétálgattunk gyermekeinkkel és kedves barátainkkal a ragyogó napsütésben. Csodás madárseregek csiviteltek a dunaparti parkba. Cinegék, tengelicek, rigók és még sorolhatnám őket, de a nagy meglepetés hazafelé tartva ért amikor is az egyik kert még lombtalan fáján egy kis őszapó csapat keresgélt. Hosszú percekig hagyták, hogy csodáljam és fotózzam őket.










Őszapó (Aegithalos caudatus)

4 megjegyzés:

  1. Egy szavad sem lehet, hogy így igyekeztek kedvedbe járni és profilt álltak ;-)
    Felénk sincsenek, vagy csak itt bent a városi nyüzsgésben ritkák, na meg az étlapjuktól is függ, hogy merre repkednek.

    Nagy bánatomra a nagy fagy óta, 1 cinke nem sok, de annyit sem láttam hetek óta :-( nagyon bánatos vagyok, félek, hogy elpusztultak.

    Csipike

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs is egy szavam se!

      A cinegék rejtélyes eltűnése aggasztó, de gondoljunk a legjobbakra.

      Péter

      Törlés
  2. Szia Péter!
    Bűbájosak ezek a kis teremtmények, nemigaz? :) Hozzánk csak rövid időre, de betévedtek az őszapók, olyan szívmelengető érzés volt, azóta is láttam párat, de ők már a kertünkön kívül bukkantak fel.
    Nálunk érdekes, hogy most kezdenek jönni a zöldikék, eddig az etető felé sem néztek egész télen, most viszont ők uralják a terepet :)
    Az lenne a kérdésem, hogy Ti meddig etettek általában? Gondolom most van a költési szezon és emiatt sok táplálékra van szükségük és még nincsen annyi bogár, ami jobb lenne nekik, így emiatt elég sokat vannak az etetőnél. Még rakok magokat, meg vizet is nekik, de nem tudom mi lenne az optimális idő a befejezésre. Előre is köszönöm a választ!Szép napot! :)
    Erika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Erika!
      Én azt tartom a madarak addig jönnek enni ameddig arra szükségük van, amint a természetben a valódi étrendjükre találnak úgy is azt fogyasztják. A hivatásos ornitológusok egy kicsit másképp vélekednek ők a költési időszakkal befejezettnek tartják az etetési időszakot. Mind kettőben ott az igazság, így én azt mondom a március vége április eleje a legmegfelelőbb idő az etetés felfüggesztésének. Az zöldikékre visszatérve. Bizonyára a közelben számos nagyobb örökzöld tuja, boróka, stb. található ahová már most elrejtették fészküket. Ők az első fészkelők és április elejére szinte mindenhol a tojásokon ülnek.
      Péter

      Törlés

Gyurgyalag pár

Gyurgyalag pár

Én mint madárbarát...