2010. december 19., vasárnap

A kéksapkások napja

Kékcinegék vidámságot hoznak!










Bár számos madár faj még nem tette tiszteletét a tél folyamán az etetőkön, azért a kékcinkék állandó szint hoznak a kertünkbe. Ma is számos kékséges kedvenc csillapította éhségét nálunk. Az összes etetőt végig kóstolták, holt több, hol kevesebb időt töltvén. A függő etetőkön mindig hosszú időt töltenek itt sikerül jobban megfigyelni őket.

12 megjegyzés:

  1. Irigy,irigy,kék irigység....:) Nálam a kékcinke helyett a vörösbegy jön.:)Ma is.

    VálaszTörlés
  2. Szia Mammka!
    Akkor nálam a vörös irigység munkálkodik.
    Péter

    VálaszTörlés
  3. Szuper képeket sikerült csinálni, nagyon ötletes az utolsó képen látható madárkalács tartó. A faggyús eleség saját gyártmány? Ha igen, akkor minek a dobozába töltöttétek a faggyút, hogy ilyen lapos, kerek alakja lett?

    Birdman

    VálaszTörlés
  4. Szia Birdman!
    Vegyes madárfinomságok, sertészsír kötőanyaggal.
    Nagyon kedvelik. Eldobható műanyag mélytányérba csináltuk.
    Péter

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok!

    Péter, újat nem tudok mondani, tündéri madarak, remek képek (főleg a második, az nagyon tetszik). Látom, nálatok is ürül már a kókuszhinta. =)
    Az enyém is teljesen kiürült szinte, kéne bele gyúrni újat, de elfogyott a zsír, holnap veszek.
    Az utolsó előtti képről jutott eszembe, nálunk ma a rigók is fél lábon álldogáltak az ágakon, meg a vaskorláton, fáztak szegénykéim.
    Viszont örömmel fedezték fel a délelőtt kirakott diót. (Tegnap találtunk egy szatyorral a kamrában, este megtörtük, a nem túl jókat különraktuk, hát ma örült is az aprónép, a cinkék is hordták el a "hatalmas" diódarabokat.)
    Volt ma széncinke, feketerigó, zöldike (csak nézelődni láttuk, de ma reggelre megint kiették az összes fekete szotyit a hamutálból, őrület! Persze gondolom, rögtön napfelkelte után, mert 9 órakor már csak a sok héj maradt.), veréb, kékcinke, sőt, egyszer leszállt a fára egy nagy fakopáncs is. (Pont nem láttam, mert háttal álltam, az ablakpárkányhoz támaszkodva. Párom velem szemben, egyszer csak szól, hogy úúú, mi van a fán, óvatosan forduljak meg. Mire én: hol, hol? - fordulok, függöny rebben, madár el, már csak az ágat láttam integetni. =( Ez van... Majd legközelebb.)
    Szép estét, sziasztok!
    j.

    VálaszTörlés
  6. Jó estét mindenkinek!
    Nálunk tegnap óta 8 fokot emelkedett a hőmérséklet,és ez a madarakat is meghozta,legalábbis nálam.
    Rengeteg Őszapóm volt,nagy csapatban érkeztek,és egy jó darabig ídőztek a faggyúgolyókon.
    Széncinke,kékcinke,vörösbegy,mezeiveréb,háziveréb a mai repertoár.
    Most gyártottam egy pár "Péter" féle zsírgolyót,ki is helyezem őket még este.

    VálaszTörlés
  7. Szia Kiddy!
    Képzeld nálunk is vasárnap reggel a cinegék mozdulatlanul ültek az ágakon, lábaikat a hasuk alá a tollaikba süllyesztve melengették azokat.
    A fakopáncsról egy kedves barátunk Ildi küldött képeket. Majd felteszem.
    Péter

    VálaszTörlés
  8. Szia Károly!
    Nálunk is melegebb idő volt. Az etetőket szinte teljesen lekajálták, sőt Angie kutyánk (Berni pásztor)a 2 méter magasra kihelyezett új faggyútömböt sikeresen levadászta. Mintha nem kapna enni.
    Péter

    VálaszTörlés
  9. Ja és az őszapókat is nagyon várom! A közeli (kb3km) tavat övező erdőben mindig sok-sok őszapót látok. Sajnos nálam még nem sikerült felfedezni őket.
    Péter

    VálaszTörlés
  10. Nálam is nagy a nyüzsi az etetőknél :)
    Kékcinke, Széncike és egy fakopáncs is szokott repkedni a szomszéd kertben.
    Ha nem nagy gond, megkérdezhetném esetleg, hogy fényképezés közben milyen beállításokat használsz? Vagy esetleg tudnál egy pár jó tanácsot adni? Mert én is szeretnék ilyen szép képeket készíteni a kertben lévő madarakról :)

    VálaszTörlés
  11. Szia Chriso!
    Igen, igen jó érzés a madarakat nézegetni és talán még jobb őket megörökíteni egy-egy képen. Én kb. 6 éve kezdtem őket tudatosabban fényképezgetni. Az elején még egy kezdő, alap bridge géppel fotózgattam. Évről évre próbáltam jobb gépekre szert tenni. A beállítást mindig az adott helyzet hozza. Fény, távolság, kit vagy kiket és hol fényképezed. Ami kell neked egy elfogadhatóbb fényképező, nem feltétlenül tükörreflexes, de olyan amelyik zoom tartománya elég nagy. A legfontosabb tényező mindig a fény!! De mivel én is csak amatőrködöm többet sajnos nem tudok segíteni. A másik fontos tényező a távolság, meg kell oldani, hogy minél közelebb kerülj a madarakhoz.
    Péter

    VálaszTörlés
  12. Nagyon köszönöm a tanácsodat, megpróbálom "ezek szerint" fényképezni őket :). Egyenlőre még csak a konyha ablakból próbálkoztam, de megpróbálok minél közelebb férkőzni hozzájuk, persze úgy, hogy ez őket ne zavarja. Én is egy bridge géppel kezdtem el fotózgatni, még tart a gép kiismerése :). Még1x köszi a tanácsokat :)
    Krisztián

    VálaszTörlés

Gyurgyalag pár

Gyurgyalag pár

Én mint madárbarát...