2010. december 10., péntek

Holnaptól itt az újabb hó és a zimankó !!

A hétvége újabb hideget és havat hoz, nem lehet elégszer elismételni,hogy ilyenkor van a legnagyobb szűkségük kerti madarainknak a kihelyezett élelemre.

Károly olvasom nemrégiben írt bejegyzésének soraiban is érdekes információkat találunk ezzel kapcsolatban:

Én is több helyen etetek,nemrég végeztem az etetők feltöltésével(kb 25 etető),hogy hajnalban már terült asztalka fogadja a kis kedvenceket.
"A kistestű (veréb méretű) madarak normál testhőmérséklete - emberi szemmel nézve - rendkívül magas, 41-43 C° között alakul. A nem vonuló fajok, mivel nincs rá szükségük, nem halmoznak fel jelentős mennyiségű, zsír formájában tárolt energiatartalékot. Ezért ezeknek a madaraknak a túlélésében alapvető fontosságú, hogy a rövid téli nappalokon, amikor még 8 órájuk sincs a táplálkozásra, annyi élelmet találjanak és tudjanak elfogyasztani, ami biztosítja számukra a nappali anyagcsere szükségletet és a leghidegebb éjszakai órák átvészelését"

12 megjegyzés:

  1. Sajnos nekem a nagy szél igen megtépázta az etetőimet,ráadásul még a madaraim száma is jelentősen csökkent.Remélem nem történt komolyabb bajuk a több mint 80 km/h széllökésekben.

    VálaszTörlés
  2. Még egy-két jótanács.
    Az olajos magvak és az állati zsiradék mellett leggyakrabban almával etethetünk. A gyümölcsöket lehetőleg szúrjuk fel bokorág-csonkokra, esetleg faágakra, így a madarak hóeséskor és azt követően is hozzáférhetnek, míg a talajra szórt élelem mindaddig elérhetetlen számukra, amíg el nem takarítjuk a havat. Az almát gyakorlatilag minden lágyevő, tehát rovarokat (is) fogyasztó madár kedveli, így nagy segítséget nyújthat szokatlan módon áttelelő madaraknak, például a barátposzátának.
    Adható a madaraknak ezen kívül főtt rizs, főtt tészta, levesben főtt zöldségek, ezeket elsősorban a rigók és rovarevők fogyasztják.

    -A fekete héjú napraforgó olcsóbb és magasabb olajtartalmú, mint a csíkos fajták, ezért a vadon élő madarak téli etetésére is alkalmasabb

    -lehetőleg minél változatosabb eleségeket alkalmazzunk: a napraforgó mellett apróbb magokból álló magkeveréket, cinkegolyót, főtt zöldségeket és nyers almát./ez azért lényeges mert nem minden madár tudja megtörni a napraforgót/
    -Ne feledkezzünk meg az itatóról sem, ami télen ugyan olyan fontos, mint nyáron

    VálaszTörlés
  3. Már én is nagyon várom a hétvégét, az újabb havat. A hét folyamán beszereztem mindent a "nagyüzemi" madárkalács gyártáshoz, holnap neki is esem. Köszönöm receptet, a részletes leírást róla! Az eredményről beszámolok.

    Birdman

    VálaszTörlés
  4. Én is itt vagyok. =)
    Nekünk még maradt alma a fán, a rigók nagy örömére. =) Van két rigófiú, előszeretettel zavarásszák egymást.
    A szerdán ismét itt volt a kékcinke délután, de nem láttam enni, csak nyújtózkodott meg tollászkodott a fán. Aztán megjelent egy széncinke, a kéksapkás meg megijedt és elrepült.
    Kedden itt járt a vörösbegy, sőt, 3 pinty tojó is. Érdekes volt, mert a hölgykoszorú fel sem szállt az ágakra, a hóról csipegettek, keresgéltek a sok maghéj között. Nagyon örültem nekik! =)
    A tavalyiak közül már csak a tengelicék, a zöldikék és a citromsármány nem jelentkezett. És még csak december van!
    A madárkalács továbbra is nagy siker. =)

    VálaszTörlés
  5. Szeva Karesz!
    Köszi az újabb jó ötleteket! Az almából nálunk is mindig fennmarad néhány az almafán és ha elfogy pótoljuk. Tavaly készítettem néhány nagyszerű képet egy kékcinkéről ahogy lakmározik belőle. Az egyik kedvenc képsorozatom lett.
    Péter

    VálaszTörlés
  6. Szia Birdman!
    Várom a megvalósításról az infókat és beszámolót
    Péter

    VálaszTörlés
  7. Szia Kiddy!
    Már vártunk!!:)
    Na nálunk a rigók hiányoznak a kertből. Tavalyi évben fészkelt a szomszéd kertben egy pár, de idén nem láttam őket. Sőt éveken keresztül a kertvégi akácosban egy sárgarigó pár is fészkelt, de idén csak az éneküket hallottam. A madárkalács nálunk is hihetetlenül népszerű.
    Az erdei pintyek pedig főképp a földről táplálkoznak, az etetőn nem látni őket.
    Péter

    VálaszTörlés
  8. Sajnos a rigók nálam se jelentkeztek még,pedig tavaly ilyen időben már szép számban voltak jelen.
    Jövőre megpróbálok nekik odút kihelyezni,egy ismerősömnél több helyre is beköltöttek műfészekbe.

    VálaszTörlés
  9. Tegnap betoppant két zöldike, de csak terepszemlézni, enni nem ettek. =)
    Most is elég nagy siserehad táplálkozik nálunk, de "csak" széncinkék és verebek. (Már most kétszer-háromszor annyian, mint tavaly. Mi lesz itt jövőre?! :-O =D =D )
    Tervezem, hogy meglepem magam egy fényképezőgéppel, remélem, sikerül. És akkor majd mutatok képeket is. =)

    VálaszTörlés
  10. Szia Kiddy!
    Egyenlőre zöldike terén nekem csak az irigykedés jut, de 2 erdei pinty újra falatozott az ablakunk alatt.
    Péter

    VálaszTörlés
  11. Szia Péter!

    Akkor kvittek vagyunk, mert én meg a kékcinkéid miatt irigyellek! =D

    VálaszTörlés
  12. Szia Kiddy!
    Akkor ezt megbeszéltük! Küldök neked néhányat!
    Péter

    VálaszTörlés

Gyurgyalag pár

Gyurgyalag pár

Én mint madárbarát...