2011. október 6., csütörtök

Denevérek a szadai naplementében

Denevérek a szadai naplementében és persze sok-sok pacsirta és barázdabillegető.

Habár nem madár de mégis csodásan szeli a levegőt, egy emlős aki az ember ősi vágyát a repülést sajátította el.
 
A hétvégén egy Szada melletti tanyán élveztük gyermekeimmel az állatvilág közelségét. Lovak, szürke marhák, juhok, kecskék és még sokan mások éldegéltek e tanyán. A gyerekek élvezték minden percét a lovaglástól a farámászásig. Úgy fél 6 lehetett amikor 8-10 gyorsan repkedő madárra lettem figyelmes a távolból mint a fecskék szántották az eget. De ahogy közelebb értek nagy meglepetésemre csodálatos kis denevérek falták a levegő rovarjait. Sikerült is lencsevégre kapnom egyet bár elég messzi szárnyalt és szélsebes mozdulatok közepette kellett lekapnom.






A tanya számos pacsirta és barázdabillegető otthonául is szolgált, hogy is lehetne meg egy lófarm búbos pacsirták nélkül.

4 megjegyzés:

  1. Szia Péter!

    Te mikor kezded etetni a madárkáidat?
    Nálunk most, hogy bejött a rossz idő, megjelentek a kertben a cinkék, a rigók, a rozsdafarkúak, sőt, egy vörösbegyet is láttunk - ő is minket, meg is ijedt és el is repült. A madaraknak szinte egész nyáron színüket sem láttuk... A szomszédunk csináltatott új tetőt, és a gerendája végére gyorsan odafészkeltek a rozsdafarkúak és villámgyorsan fel is neveltek egy fészekaljat. Valamint az én odúmban egy, a másikban meg két fészekalja széncinege nevelődött, a szüleiket láttuk hébe-hóba.
    Indul a szezon! =) Már úgy hiányoztak... Szóval gondolkodom, hogy kiteszek egy fej napraforgót, többet nem, mert azt mondják, hogy lesz még jobb idő, meg hogy csak akkor kell elkezdeni az etetést, ha leesett a hó.
    Te hogy csinálod?

    Üdvözlettel
    Judit

    VálaszTörlés
  2. Szia Kiddy!
    Bocsi, de csak most sikerült nyugodtan a gép elé ülni.
    Igen! én már ilyenkor elszoktam kezdeni kirakosgatni egy két helyre diót és más finomságot.
    A madarak úgy is csak akkor jönnek majd rendszeresen, ha ők is úgy érzik. Mért jönne a kevésbé biztonságos házakhoz, ha az alap élőhelyén van mit enni. De én csak amatőr madár barát vagyok.
    Nálam Novemberre minden fel van töltve, 6-8 etetőben.

    Péter

    VálaszTörlés
  3. Szia Péter!

    Jó kis nap lehetett,szépek a képek! Nálunk az udvarban cikázott nyáron minden egyes nap 3-4 denevér, szinte karnyújtásnyira voltak. Az etetőfeltöltéssel kapcsolatban a szakirodalom, azt mondja, hogy csak akkor lehet őket feltölteni, ha a hőmérséklet fagypont körül van, de ez szerintem hülyeség. Ha akkor töltenénk fel, amikor leesik a első hó, akkor nem sok vendég lenne télen, mert addigra már kialakulnak a megszokott téli táplálkozóhelyek a madarakban és "máshoz" járnának csemegéért.

    VálaszTörlés
  4. Szia Birdman!

    Jó hogy vannak hozzám hasonlóan vélekedők.
    A madarak mint ösztön lények, tudják mikor mit kell tenniük.

    Péter

    VálaszTörlés

Gyurgyalag pár

Gyurgyalag pár

Én mint madárbarát...