2011. október 15., szombat

Éjszakai mínuszok

Éjszakai mínuszok

Bár még csak október közepén járunk és néhány napja még a nyári melegnek örvendhettünk, az elmúlt éjszaka beköszöntött az első fagy. Meg is jelentek az első éhes kis cinkék a kihelyezett dió csábító illatára. Számos hivatalos formula és írás foglakozik az etetés fontosságáról és természetesen idejéről. Az elmúlt években számos barátom, ismerősöm és olvasó kérdezett ezekről. Mikor etessünk? Igen! A fagyok beköszönőtétöl! Ma fagyott, holnap fagy és a jövőhéten. A madár szerintem akkor jön, ha éhes, ha a természetes közegében már nem talál elég eleséget. Ilyen fagyos napon sokkal több kalóriára van szüksége, mint máskor. Ma hideg van, így jöttek, de holnapután, bár a falatok rájuk várnak és melegebb lesz, valószínüleg nem nyüzsögnek majd az etetőn.


Ja és reggel nem mesze az erkély ablaktól a csavartfűzünk egy alacsonyabb ágán egy gerlepár éjszakázott felborzolt tollakkal, majd egy jót tollászkodtak a napsugarak megjelentével.

4 megjegyzés:

  1. Annyira tudják,hogy mikor jön a hideg!Én még nem észleltem, de a széncinkék csivitjét hallgatva rájöttem.:)

    VálaszTörlés
  2. Én egész évben etetem és itatom őket, mert amit a papagájaim meghagynak, azt ők még nagyon szívesen elfogyasztják.:-)) Télen persze teszek még nekik bele feketeszotyit is. Egész kis hadsereg jár hozzánk, cinkék, gerlék, verebek, vörösbegyek és még sok más madár, szégyen, nem szégyen némelyikről nem is tudom, hogy milyen, de legalább nem éhezik, itt ehet-ihat egész évben, bár nyáron nem olyan aktívak, főképpen csak inni járnak, de a két gerlepár már reggel várja, hogy adjam a kaját meg a friss vizet.
    Tegnap viszont hatalmas élményben volt részem, a konyhaablakból láttam egy mátyásmadarat, úgy másfél méterről, jól lakott a kitett magból és elégedetten tollászkodott! Hatalmas élmény volt, csak álltam és még a gépért is elfelejtettem elrohanni. Gyönyörű égszinkék fedőtollai voltak a szárnyán, csodás madár!!!:-)))

    VálaszTörlés
  3. Már nálam is mozgolódnak a madarak, a kertben rengeteg cinke (kék, szén) van! Amit eddig hiányolok, az az, hogy tavaly ilyenkor már reggelenként el szoktak húzni felettünk a környéken lévő vetési ludak. Most valahogy elmaradnak, pedig nagy látvány a reggel V alakban kihúzó majd este behúzó libacsapat.
    Mizo! A matyimadárhoz gratulálok, nagyon szép madár, 2 hete a madárgyűrűzésen én is láttam és fényképeztem egyet testközelből és jómagam is tartottam ilyen madarat! Tényleg nagyon szép, az meg, hogy úgy csak felbukkan a kertben, igazi kuriózum.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Mammka!

    Most jön a kölcsönös kényeztetés ideje. Ők minket, mi őket.

    Szia Mizó!

    A lányaim is szeretnének papagájokat, ha minden igaz kecske papagáj a kiszemelt, de ezt majd máskor.
    A kertünket látogató madarak közül bár sokat már messziről(mozgás, hang) felismerek, de rengeteg kis kedvencről csak sejtem, hogy ki lehet. A mátyásmadár(szajkó) számomra is az egyik legszebb madár. A szüleim kertjét ősszel és tavasszal is sokszor látogatják, csak hát nagyon ijedős madarak és gyorsan tova röppennek.
    Jó lenne ha nálunk is meg-meg fordulna.

    Szia Birdman!

    Sajnos felettünk elég ritka az átvonuló madár, bár a közeli tavon, néha megpihennek.

    Péter

    VálaszTörlés

Gyurgyalag pár

Gyurgyalag pár

Én mint madárbarát...